Hrvatski Amis u trci sa Arapima za četvrtu mobilnu mrežu u Crnoj Gori

Amis ima status brodbend telekom operatora, koji putem vlastite infrastrukture nudi širokopojasni pristup internetu i druge telekomunikacijske usluge
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 08:47h

Hrvatska telekomunikaciona kompanija, Amis Telekom, otkupila je tendersku dokumentaciju za četvrtog mobilnog operatera u Crnoj Gori.

U pitanju je kompanija u mješovitom vlasništvu fondova Iris Kapital iz Francuske i belgijskog KBC Prajvet ekvitija, u odnosu 50:50.

Na njihovom sajtu navodi se da se radi o međunarodnom telekomunikacionom operatoru, prisutnom na hrvatskom tržištu od 2003. godine. Prva usluga koju je ponudio na domaćem tržištu bilo je povoljnije telefoniranje u inostranstvo i prema mobilnim mrežama u Hrvatskoj putem VoIP-a, a od 2005. godine su svojoj ponudi dodali uslugu povoljnijeg telefoniranja prema nacionalnim i međunarodnim fiksnim i mobilnim mrežama.

Danas Amis ima status brodbend telekom operatora, koji putem vlastite infrastrukture nudi širokopojasni pristup internetu i druge telekomunikacijske usluge, navodi se na sajtu.

Predstavnici Amisa su agenciji Mina-biznis potvrdili da su otkupili tendersku dokumentaciju za četvrtog operatora mobilne telefonije u Crnoj Gori, ali nijesu htjeli da dostave više informacija u vezi s njihovom ponudom.

Osim postojećih operatora, tendersku dokumentaciju je ranije otkupila i arapska ćerka firma Saudi Telekoma.

Tender je raspisala Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, a zainteresovane kompanije ponude mogu dostavljati do 15. decembra. Da li će na dinamično crnogorsko tržište telekomunikacija ući još jedna kompanija, znaće se početkom naredne godine, kada Agencija ocijeni dobijene ponude.

Najveći operatori telekomunikacionih usluga u Crnoj Gori su Crnogorski Telekom, u vlasništvu Mađar Telekoma (pod kontrolom Dojče Telekoma), Telenor, koji je u vlasništvu istoimene norveške kompanije te M:tel, koji posluje u okviru Telekoma Srbija.

Bonus video: