Ukrajina digla rampu za ulazak Crne Gore u STO

Kavarić je podsjetio da je u prethodnoj posjeti Kijevu u julu ove godine dogovoreno da se međusobni odnosi dviju država regulišu Sporazumom o slobodnoj trgovini
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 15:24h

Ministar Ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić i njegov kolega iz Ukrajine Andrej Kljujev potpisali su u Kijevu Sporazum o slobodnoj trgovini, koji već tri godine predstavlja posljednju prepreku članstvu Crne Gore u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Vlada je prošle sedmice usvojila Informaciju o pregovorima, u kojoj je navedeno da bi Crna Gora mogla biti primljena u STO na sastanku Ministarske konferencije koja će se održati od 15. do 17. decembra u Ženevi, ako se do tada formira Radna grupa za pristupanje.

Kavarić je podsjetio da je u prethodnoj posjeti Kijevu u julu ove godine dogovoreno da se međusobni odnosi dviju država regulišu Sporazumom o slobodnoj trgovini, a da samo ono što je preostalo bude predmet bilateralnog sporazuma.

"To je danas i realizovano tako da imamo potpisana oba dokumenta i to za nas predstavlja nastavak jednog od najznačajnijih integracionih procesa u oblasti slobodne trgovine globalno. Očekujem da ćemo brzo moći da ozvaničimo i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji", naglasio je Kavarić.

Sljusarenko pozdravila potpisivanje međudržavnog ugovora

Ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori Oksana Sljusarenko je pozdravila potpisivanje međudržavnog ugovora o slobodnoj trgovini. Ona je crnogorskim novinarima okupljenim u ukrajinskoj ambasadi saopštila da je sporazum mjera kompromisa u trogodišnjim pregovorima dviju strana te da je konačno otvorena mogućnost za bolju saradnju dviju država.

"Ukrajina je tražila smanjenje carina, otvaranje tržišta Crne Gore kao i zonu slobodne trgovine koju imamo sa nekim drugim zemljama"

"Na Sporazamu smo radili zajedno bez obzira na razlike u broju stanovnika i potpisivanje je rezulatat kompromisa i zajedničkog rada Crne Gore i Ukrajine. Vidimo dosta sektora pogodnih za saradnju sa vašom zemljom, prije svega energetiku, poljoprivredu, građevinarstvo. Važno je istaći da je Crnoj Gori sada otvoreno tržište od 47 miliona stavnovnika, kao i crnogorsko za ukrajinske proizvode", dodala je Sljusarenko.

Ona je odbacila spekulacije da je trogodišnja blokada crnogorskog članstva u STO vezana za odnose Ukrajine i Rusije, precizirajući da je ta organizacija zasnovana na isključivo ekonomskim principima. Na pitanje gdje je Crna Gora popustila, pa je Ukrajina pristala da potpiše sporazum, Sljusarenko je bila direktna:

"Ukrajina je tražila smanjenje carina, otvaranje tržišta Crne Gore kao i zonu slobodne trgovine koju imamo sa nekim drugim zemljama", navela je Sljusarenko.

Ambasadorka je navela da su premijeri Ukrajine i Crne Gore Mikola Azarov i Igor Lukšić razgovarali nedavno u Beogradu i saglasili se da je potreban dinamičan razvoj ugovorne baze bilateralnih odnosa između zemalja.

"To je više od 30 ugovora za buduće usaglašavanje i potpisivanje u okviru međuvladinih, međusektorskih i međuregionalnih odnosa", kazala je Sljusarenko.

Ona je kazala da ukrajinska ekonomija bilježi impresivne rezultate tokom posljednje tri godine, a rast je intenziviran i u prvih devet mjeseci ove godine, uprkos rastućoj krizi.

Prema njenim riječima, ukrajinski BDP je samo tokom ove godine porastao 5,3 odsto. Industrijska proizvodnja bilježi plus od čak 8,6 odsto a poljoprivredna za više od 13 odsto.

Galerija

Bonus video: