Mađar Telekom povećao rezervacije za plaćanje odštete

Istovremeno je saopšteno da će se kompanija povući sa američke berze u februaru naredne godine
76 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 15.11.2011. 10:19h

Mađarski Telekom, većinski vlasnik najvećeg crnogorskog provajdera telekomunikacionih usluga Crnogorskog Telekoma, saopštio je da je za 40 odsto povećao svoje rezerve za rješavanje istrage potencijalne korupcije, koju su pokrenule američke finansijske vlasti.

Istovremeno je saopšteno da će se kompanija povući sa američke berze u februaru naredne godine, prije svega zbog potrebe da se „smanje komplikovanosti u finansijskom izvještavanju i administrativni troškovi”.

Glavni razlog, međutim, može biti izbjegavanje budućih sporova sa američkim vlastima, jer je upravo istraga koja je zakomplikovala “život” kompaniji posljedica toga što se kotiraju na američkoj berzi.

Iz kompanije je saopšteno da je za očekivani dogovor o poravnanju sa američkom komisijom za hartije od vrijednosti, umjesto ranije rezervisanih 62,4 miliona, izdvojeno skoro 91 milion eura, ali nijesu objasnili zašto, prenosi agencija Bloommberg News.

Iako načelno postignut, sporazum još nije konačan

Mađar Telekom je podsjetio da je ranije sklopio načelan sporazum sa američkom komisijom, zbog optužbe da su njegovi službenici plaćali mito u Crnoj Gori i Makedoniji.

Iako načelno postignut, sporazum još nije konačan: kompanijski bord direktora ga je odobrio, ali do danas ga predstavnici američke komisije i federalnog suda nijesu potpisali.

Provjere počele prije pet godina

Komisija za hartije od vrijednosti i Ministarstvo pravde počeli su provjere u poslovanju Mađar Telekoma prije oko pet godina, nakon prvih internih provjera ugovora sklopljenih u Crnoj Gori.

Nešto kasnije se ispostavilo da su sličan model primijenili i u Makedoniji. Ukupan iznos koji su navodno Mađari isplatili crnogorskim i mađarskim političarima i državnim službenicima je oko 44 miliona dolara, ili više od 31 milion eura.

Ukupan iznos koji su navodno Mađari isplatili crnogorskim i mađarskim političarima i državnim službenicima je oko 44 miliona dolara, ili više od 31 milion eura

Nakon načelnog dogovora sa američkim vlastima, kompanija nije htjela ni da demantuje niti da potvrdi sumnje protiv njih, ali je Mađar Telekom pokazao spremnost da potpiše sudski nalog u kojem se precizno obavezuju da u budućnosti neće kršiti pravila američkih zakona o korupciji u inostranstvu i da će platiti naknadu i kaznu, saopšteno je iz kompanije.

Portparol američke komisije, međutim, odbio je da komentariše nove momente vezano za istragu protiv mađarske kompanije, a odgovora nije bilo ni iz Ministarstva pravde.

Na sumnje da su Mađari nezakonito plaćali u Crnoj Gori reagovalo je jedino Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), koje je u oktobra prošle godine saopštilo da provjerava podatke iz finalnog izvještaja nezavisne interne revizije Mađar telekoma. U međuvremenu nije bilo saopštenja o mogućim rezultatima tih provjera.

Bonus video: