Priređivači igara na sreću: Tvrdnje MANS-a kontradiktorne

“Javnost treba da čuje odgovor Mreže za afirmaciju zašto je zapala u polje kontroverzi, jer će ostati neobaviještena, jer će javnost ostati neobaviještena"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2011. 18:29h

Tvrdnje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da Ministarstvo finansija najnovijim predlogom izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću favorizuje preduzeće Lutrija Crne Gore te da je popustilo zahtjevima, kako se ističe, kockarskog lobija, obiluje nizom netačnosti, nerazumjevanjima i kontradikcijom, ocijenjeno je iz Udruženja priređivača igara na sreću Crne Gore (UPIS), čiji je Lutrija jedan od osnivača.

" U najboljem slučaju, u pitanju je nerazumijevanje i nepoznavanje problematike oblasti igara na sreću.

U oba slučaja, odjekivanje je dobro zaslađeno nedobronamjernošću, senzacionalizmom i zadiranjem u domen ličnih stvari, nedovoljno promišljenim pokušajem povezivanja nepovezivog, čak suprotstavljenog - stoji u reagovanju UPIS-a dostavljenom “Vijestima”

Navodi se i činjenica da na nizu panel rasprava o izmjenama zakona nije došao nijedan predstavnik Vlade, kako bi predstavio radnu grupu, objelodanio javni interes i njegove nosioce, kako bi se imalo s kim polemisati i razmjenjivati argumenti - naveli su iz UPIS-a, podsjećajući da je Ministarstvo početkom oktobra organizovalo okrugli sto “kao priredbu, koja će poslužiti kao dekor demokratičnosti, odajući utisak transparencije i kompetentnosti, zbog čega su u drugom dijelu okruglog stola UPIS i značajan broj priređivača napustili tu predstavu, ne pristajući da budu dio unaprijed pripremljenog scenarija”.

Inovirane izmjene u UPIS-u smatraju “neznatno noveliranim, malo našminkanim istovjetnim nacrtom, u kome je upravo suprotno traženjima UPIS i priređivača, mijenjano nešto drugo, irelevantno ili pak ono što je trebalo da ostane u nacrtu”.

" Zanimljivo je da MANS danas, pošto je istekla javna rasprava, objelodanjuje da je jedan dan nakon inicijative i direktnog konflikta UPIS, naravno i njegovih osnivača sa Ministarstvom finansija, tj. jedan dan nakon najave preduzimanja pravnih radnji protiv Ministarstva kojim jasno odbacuje oktobarska zakonska rješenja i novelacije – izveo zaključak da Ministarstvo favorizuje privredno društvo Lutrija Crne Gore" dodaje se u saopštenju.

Intervencija MANS-a je, prema navodima iz UPIS-a “deplasirana, u sukobu sa svim taksiranim faktima, pri čemu sve što u svojoj kritici objelodanjuje danas, kada je javna rasprava završena, a pri tom ćuteći najmanje sto dana, što izaziva ozbiljnu sumnju i traži odgovor – ko je dirigent ovakvog besmislenog i promašenog napada i ko je stvarni pisac teksta koji favorizuje MANS kao čuvara savjesti i zakonitosti u oblasti priređivanja igara na sreću u Crne Gore“.

- Na kraju, javnost treba da čuje odgovor Mreže za afirmaciju, zašto je zapala u polje kontroverzi, sa kojim ciljem i po osnovu kakvih kompetencija, jer će javnost ostati neobaviještena, kako to da neko ko je u permanentnom višegodišnjem, a izvjesno stodnevnom sukobu sa nekim favorizuje jedno drugo? Da li to MANS favorizuje Ministarstvo finansija kao predlagača zakona ili njegovu upravu, ili zasad neidentifikovane pojedince koji se žele afirmisati preko te mreže za afirmaciju - pitaju se u UPIS-u.

Ministarstvo ne favorizuje nijednog priređivača

Netačno je, kako tvrde u UPIS-u, da Ministarstvo finansija favorizuje bilo kojeg priređivača.

" Faktografija govori o nečemu sasvim drugom, a to sasvim drugo govori da je Uprava za igre na sreću u direktnom i permanentnom konfliktu sa UPIS, čiji su, između ostalog, osnivači Lutrija Crne Gore i Džek Pot - stoji u reagovanju.

Navodi se da prvi fakt pokazuje da je predlagač inicirao izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću 4. 11. 2010, bez ikakvog obavještavanja bilo kojeg priređivača, njegovog zakonomjernog učešća, učešća bilo kojeg nevladinog reprezenta koga se tiču zakonske novele, pa naposletku i bez učešća predstavnika Ministarstva turizma, čiji resor je u neposrednoj interakciji sa segmentom igara na sreću, a da drugi fakt predstavlja činjenica da inicijativa nije imala podršku niti jednog “renomiranog ili bar javnosti poznatog eksperta iz oblasti igara na sreću.

Dakle, netransparentno, nečujno i nekompetentno”.

" Ovakav nacrt, njegov sadržaj i determinante, netransparentan i nestručan rad izazvao je ogorčenje kod svih priređivača igara na sreću, zbog čega su UPIS, drugi priređivači, udruženje Montenegro bet i drugi, kao i pravni eksperti i stručna javnost odreagovali veoma negativno, osudili i iskritikovali ovakav način proturanja zakonskih rješenja kad su najveće vrućine" saopšteno je iz UPIS-a.

Bonus video: