Sekulić da pregovara sa Grcima oko Svetog Stefana

Zahtjev kompanije koja je pod kontrolom grčkog milijardera Viktora Restisa odnosio se na smanjenje visine godišnje zakupnine za 30 odsto
0 komentar(a)
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2011. 17:50h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je razmatrao zahtjev kompanije Adriatik propertis, koji drže pod zakup Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu, koja traži olakšice u plaćanju naknada, ali nije donio odluku da li da im izađu u susret.

Umjesto toga, Savjet je zadužio ministra za održivi razvoj i turizam Predraga Sekulića da sa predstavnicima Adriatik propertisa razgovara o njihovom zahtjevu i, kako se navodi u saopštenju nakon sjednice Savjeta, nađe prihvatljivo rješenje.

Zahtjev kompanije koja je pod kontrolom grčkog milijardera Viktora Restisa odnosio se na smanjenje visine godišnje zakupnine za 30 odsto, odobrenje zatvaranja kapaciteta hotela, kao i produženje roka perioda zakupa.

Savjet je zaključio da “postoje određene radnje i događaji koji su van kontrole zakupca i na koje on nije mogao uticati, a koje su imale značajan uticaj na kašnjenje realizacije investicija i zbog kojih nije mogao staviti u funkciju hotelske kapacitete”, čime su dali jasna uputstva ministru Sekuliću da u budućim pregovorima treba da ima senzibilitet za tražene olakšice.

Jedini jasno negativan odgovor na zahtjeve Grka stigao je od advokatske kancelarije kompanije Budvanska rivijera, kojoj, kao formalnom vlasniku Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, Adriatik propertiz trenutno duguje skoro milion eura.

Savjet za privatizaciju juče, inače, nije usvojio detaljni urbanistički plan Kraljičina plaža Čedi, koji obezbjeđuje uslove za početak gradnje novog hotela, već je opet zadužio ministra Sekulića da “u komunikaciji sa hotelskom grupom Budvanska rivijera, hotelsko-turističkim preduzećem Miločer i Adriatik propertisom nađe zajedničko rješenje, u dijelu u kojem država ili opština nijesu ispunili svoje obaveze, koje će omogućiti nastavak realizacije jednog od najznačajnih projekata na crnogorskom primorju”.

Za razliku od Grka, kojima je data šansa za dogovor, Savjet je juče glatko odbio zahtjev domaće kompanije Mesopromet, koja je tražila izmjenu ugovora o prodaji 76,51 odsto akcija Jekona u dijelu smanjenja investicionog ulaganja. Njima je samo produžen rok za ispunjenje plana ulaganja sa pet na sedam godina, pod objašnjenjem negativnih efekata ekonomske krize, “koji su uticali da investitor ne može u potpunosti da realizuje investicioni program”.

U dijelu zahtjeva Mesoprometa koji je u vezi sa smanjenjem visine neto plata, Savjet je omogućio da kompanija to pitanje riješi u dogovoru sa sindikatom.

Ostavljena je mogućnost Mesoprometu da u procesu kolektivnog dogovaranja sa sindikatom riješi to pitanje.

Propali tenderi na reviziju

Savjet za privatizaciju juče je usvojio informaciju tenderskih komisija za turizam i valorizaciju bivše vojne imovine o poništenju ugovora za dugoročni zakup vojno-turističkog kompleksa Valdanos i izdavanje u zakup turističkog kompleksa Kumbor-Trašte.

Savjet je usvojio izvještaj i o propalom tenderu za gradnju hidroelektrana na Morači, o čemu će dalje odluke donositi Vlada. Savjet je, kako stoji u saopštenju, zadužio nadležne tenderske komisije da revidiraju kriterijume koji su sadržani u prethodnim tenderima, “da bi se proširilo interesovanje potencijalnih investitora”.

Savjet je prihvatio Informaciju o finansiranju Integralnog bolničkog informacionog sistema (IBIS) koju je dostavilo Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije.

Na sjednici je ocijenjeno da je jedan od značajnijih strateških ciljeva u razvoju i reformi zdravstvenog sistema izgradnja tog sistema, kao i da je Fond za zdravstveno osiguranje u prošlih desetak godina sproveo niz projekata koji vode ka njegovoj realizaciji.

IBIS će pružati menadžerima informacije za sprovođenje djelotvornog planiranja bolničkih aktivnosti, zajedno sa kontrolom troškova i obezbjeđivanjem medicinskih usluga visokog kvaliteta. Savjet je dao saglasnost i Budvanskoj rivijeri da proda dio imovine putem javne aukcije.

Bonus video: