Srbija glavni spoljnotrgovinski partner Crne Gore

Za 8 mjeseci ove godine u Crnu Goru iz Srbije uvezeno robe u vrijednosti oko 350 miliona eura, dok je crnogorski izvoz u Srbiju iznosio oko 50 miliona eura
172 pregleda 0 komentar(a)
Radivoje Rašović, Foto: Arhiva Vijesti
Radivoje Rašović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.10.2011. 12:34h

Srbija je, prema podacima za osam mjeseci ove godine, glavni spoljnotrgovinski partner Crne Gore, izjavio je danas za Tanjug direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Podgorici Radivoje Rašović.

On je kazao da je u tom periodu u Crnu Goru iz Srbije uvezeno robe u vrijednosti oko 350 miliona eura, dok je crnogorski izvoz u Srbiju iznosio oko 50 miliona eura.

Rašović je istakao da je uvoz u Crnu Goru iz Srbije gotovo četiri puta veći od uvoza iz Grčke, koja se nalazi na drugom mjestu kada je u pitanju razmjena sa Crnom Gorom.

U strukturi uvoza u Crnu Goru iz Srbije najviše su zastupljeni prehrambeni proizvodi, a slijede drvoprerada i metalna industrija.

Iz Crne Gore u Srbiju najviše se izvoze struja, metali i takođe prehrambeni proizvodi, naveo je on.

Kada je u pitanju crnogorski izvoz u Srbiju, tri proizvoda čine 85 odsto izvoza, a u pitanju su električna energija, metali i vina Plantaža 13. jul , kazao je on.

Rašović je ukazao i da su građani Srbije tradicionalno najčešći gosti na Crnogorskom primorju.

Oni čine 28 odsto turista, ne računajući one koji dođu da ljetuju u Crnoj Gori u svojim stambenim objektima, čime se taj procenat višestruko uvećava.

Bonus video: