Crna Gora napredovala za 10 mjesta na listi Svjetske banke

Crna Gora je napredovala zahvaljujući trima kjučnim reformama: uvođenjem jednog šaltera za početak biznisa, olakšanjem plaćanja taksi i poreza i usvajanjem inoviranog zakona o stečaju
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2011. 11:36h

Crna Gora napredovala je na listi Svjetske banke po lakoći poslovanja za 2012. godinu (DoingBusiness) za 10 mjesta, skočivši sa 66. na 56. poziciju od ukupno 183 zemlje svijeta.

Prema izvještaju kojeg izrađuje specijalizovani tim Svjetske banke, koji će biti objavljen danas, a koji "Vijesti" posjeduju, Crna Gora je napredak ostvarila zahvaljujući trima kjučnim reformama, i to uvođenjem jednog šaltera za početak biznisa, olakšanjem plaćanja taksi i poreza i usvajanjem inoviranog zakona o stečaju.

Zakon je, kako su ocijenili priređivači izvještaja, omogućio reorganizaciju likvidacionog postupka, uveo nove rokove i otvorio mogućnost osiguravanja potraživanja i dogovora o poravnanju prije kraja likvidacije.

Za slab izvoz ne mogu biti izgovor procedure, jer je Crna Gora po toj kategoriji osvojila zavidno 34. mjesto

Crna Gora je u segmentu početka biznisa zauzela 47. mjesto, na osnovu niza indikatora. Za start biznisa potrebno je obaviti šest procedura koje traju 10 dana, što košta 1,8 odsto prihoda po stanovniku.

Najgori rezultat zabilježen je, sada već tradicionalno, po kriterijumu dobijanja građevinskih dozvola, po čemu je na začelju, na sramno niskom 173. mjestu. Za građevinsku dozvolu potrebno je proći čak 17 procedura, 267 dana i potrošiti preko 1.500 odsto dohotka po stanovniku.

Po procedurama za obezbjeđenje priključka za električnu energiju, Crna Gora je zauzela 7. mjesto. Za to je potrebno 5 procedura, čak 71 dan i 533 odsto dohotka po stanovniku.

Neslavno 108. mjesto zauzeto je zbog potrebnog vremena i živaca za registraciju imovine. Za to je potrebno 7 procedura, 71 dan, ali i 3,1 odsto ukupne vrijednosti imovine koja se registruje.

Lošije su rangirane i neke zemlje EU, poput Poljske (62. mjesto). Češke (64), Rumunije (72) i Italije (87)

Plaćanje taksi, iako je evidentiran napredak, ni dalje nije na zadovoljavajućem nivou. Crna Gora po tom kriterijumu zauzima 108. mjesto, jer je godišnje potrebno 42 uplate, čak 372 sata, i, što je najgore, košta 22,3 odsto profita.

Za slab izvoz ne mogu biti izgovor procedure, jer je Crna Gora po toj kategoriji osvojila zavidno 34. mjesto. Za izvoz roba i usluga potrebno je obezbijediti 6 dokumenata, 14 dana, dok za uvoz treba 6 papira i sačekati, takođe, 14 dana.

U odnosu na zemlje regiona, Crna Gora je uglavnom ispred ostalih. Povoljnije zemlje za razvoj biznisa su Slovenija, koja je na 37. mjestu, i Makedonija na 22. Daleko iza Crne Gore su Hrvatska, na 80. mjestu, Albanija na 82, Srbija na 92, Kosovo na 117. i Bosna i Hercegovine na 125. mjestu.

Lošije su rangirane i neke zemlje EU, poput Poljske (62. mjesto). Češke (64), Rumunije (72) i Italije (87). Velika tržišta Kine i Rusije zauzela su 91, odnosno 120. poziciju.

Lideri po lakoći poslovanja i dalje su Singapur, Hongkong, Novi Zeland, SAD i Danska.

Revidiranje ranga

Na konačnoj tabeli Doing Businessa za 2012. godinu stoji da je rang Crne Gore i prošle godine bio 56, što je rezultat naknadnog revidiranja liste.

Rangiranje zemalja obavlja se na osnovu anketa među preduzetnicima

Tokom ove i prošle godine uključen je dodatni indikator u vezi sa regulacijom tržišta električne energije, nakon kojeg je Crna Gora poboljšala poziciju. Revidiranje ranga, kako tvrde sagovornici "Vijesti" koji su učestvovali u izradi izvještaja, nije dovoljno transparentan, zbog čega se kao vjerodostojan uzima podatak iz zvanične tabele godišnjeg Doing Business izvještaja.

Rangiranje zemalja obavlja se na osnovu anketa među preduzetnicima, a uticaja imaju i aktivnosti vlada na uklanjanju biznis barijera i generalnom olakšavanju uslova za poslovanje. Doing Business je jedan od, za globalni poslovni svijet, najznačajnijih dokumenata, kada je procjena lakoće poslovanja u pitanju.

Bonus video: