Građani bankama duguju 805 miliona eura

Banke su na kraju avgusta imale odobrene kredite vrijedne dvije milijarde eura, od čega su najveći korisnici kredita privredna društva
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2011. 10:04h

Od 11 banaka na kraju avgusta osam je bilo u gubitku sa ukupno 34 miliona eura, dok su tri banke pozitivno poslovale sa svega 4,4 miliona eura dobiti – podaci su iz dokumenta Centralne banke Crne Gore (CBCG) o stanju u bankarskom sektoru na kraju avgusta u koji su “Vijesti” imale uvid.

CBCG shodno svojoj politici ne objavljuje podatke o poslovanju banaka pojedinačno, a “Vijesti” u bankarskom sektoru saznaju da su pozitivno poslovale Erste banka, budvanska Komercijalna banka i Podgorička banka.

Ukupni zajmovi dvije milijarde

Osim gubitka u poslovanju kao negativni pokazatelji (na kraju avgusta, u odnosu na mjesec ranije) navode se smanjenje kreditnog portfolija, rast nekvalitetnih kredita, nekvalitetne aktive, restrukturiranih kredita i pad kapitala, dok su kao pozitivni pokazatelji navedeni rast depozita stanovništva i privrede, poboljšanje odnosa kredita i depozita u sistemu, povećanje aktive banaka, likividnih sredstava i pad kredita koji kasne sa otplatom.

Banke su na kraju avgusta imale odobrene kredite vrijedne dvije milijarde eura, od čega su najveći korisnici kredita privredna društva u privatnom vlasništvu (50,25 odsto) i građani bez kreditnih kartica (40,08 odsto).

Ako se kreditna aktivnost posmatra po djelatnostima najveći dio kredita odobren je sektoru stanovništva (42,19 odsto), trgovine (21,43 odsto), građevinarstva(7,37 odsto) i usluge, turizma i ugostiteljstva (6,07 odsto). Podaci pokazuju da dugoročni krediti čini 79,71 odsto ukupnih kredita.

Građani su na kraju avgusta dugovali bankama 805,1 milion eura po osnovu kredita( uz dodatnih 42,3 miliona po osnovu kartica) što je za 11 miliona eura manje nego na kraju 2010. godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: