Turistički bum u Albaniji, daleko veći rast turista nego kod nas i u Hrvatskoj

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da je procvat turizma u Albaniji posljedica dobrog povezivanja sa okruženjem
60 pregleda 0 komentar(a)
Bar, plaža, Foto: Anto Baković
Bar, plaža, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 12.10.2011. 08:53h

Albanija trenutno doživljava turistički bum, sa skoro tri miliona registrovanih gostiju u prvih osam mjeseci, što može biti pravi alarm za uzbunu crnogorskim radnicima u turizmu, piše juče B92.

Albanski ministar turizma Aldo Bumći kaže da su 870 hiljada turista bili Albanci koji žive u inostranstvu, a da je od preostalih 2,12 miliona “pravih” stranaca 51 odsto došlo sa Kosova, 11 odsto iz Makedonije, a po 5 odsto (106 hiljada) iz Crne Gore, Grčke i Italije.

Albanija je 2008. privukla milion gostiju, a ovogodišnjem rezultatu je svakako doprinijela preporuka turističkog magazina “Lounli planet“ koji je tu zemlju rangirao na prvo mjesto destinacija koje treba posjetiti.

Prema podacima Monstata, Crnu Goru je u prvih osam mjeseci ove godine posjetio 1,1 milion turista, 7,3 odsto više u odnosu na isti period lani. Hrvatsku je u istom periodu posjetio 8,3 milion turista, od čega 7,1 milion stranaca, što predstavlja rast od dva odsto.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović kaže da je procvat turizma u Albaniji posljedica dobrog povezivanja sa okruženjem.

" To naročito važi za Kosovo, jer se iz Prizrena stiže u Drač za dva sata vožnje autoputem, a napravljen je i nov put prema Ohridu, čime su se povezali sa Makedonijom i Grčkom" kaže on.

Radulović navodi da „ne treba da iznenađuje podatak o šestocifrenom broju posjetilaca iz Crne Gore, jer se radi uglavnom o našim gostima koji pođu u Albaniju na kraći izlet, a svaki prelazak granice se registruje“.

" Albanija grabi krupnim koracima naprijed i taj procenat će progresivno rasti već od naredne godine. To što se do Albanije može stići udobno i komforno, nama je signal za uzbunu" ocijenio je Radulović.

On je naglasio i da se Crna Gora i Hrvatska ne mogu pohvaliti svojim smještajnim kapacitetima.

" Za Hrvate je rast od dva odsto i te kako značajan, jer je ostvaren sa visoke osnove. Što se tiče Crne Gore, sa ovim što imamo ne možemo ostvariti veći prihod od ovogodišnjih 670 miliona eura.

Naši turistički poslenici su postali moderni junaci - nekad smo se dokazivali na bojnom polju, a sad u turizmu" zaključio je Radulović.

Bonus video: