svađa oko zakona

Država sve više prihoduje od kocke

Predsjednik Borda direktora Lutrije Crne Gore Branko Jovanović, kazao je da oni ne znaju šta se u toj oblasti dešava
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 16:07h

Predstavnici Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS), koju predvodi najveći priređivač, Lutrija Crne Gore napustili su današnji sastanak sa predstavnicima ministarstva finansija.

Priređivači kažu da su ljuti jer su kasno pozvani, umjesto da aktivno učestvuju u radnoj grupi koja je pisala izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

"Nije bilo prave rasprave niti diskusije, osim par napisa u novinama, ona treba da bude stvarna, a ne virtuelna, preko sajtova i novina", rekao je pravni zastupnik UPIS-a Vladan Bojić.

Sukob države i priređivača nije neočekivan kada se zna koliki su prihodi od igara na sreću. Prema zvaničnim podacima država uzima sve više, a prihodi su u porastu za 40 odsto. Samo prošle od igara na sreću se u budžet slilo preko 6 miliona eura.

Budžetski prihod od igara na sreću porastao čak 40 odsto

"Prave se izmjene zakona, a ne kontaktiraju nikoga od nas", rekao je Jovanović.

516 objekata, ne računajući Lutriju Crne Gore

Direktor Uprave za igre na sreću Aleksandar Moštrokol kazao je da trenutno 53 privredna društva priređuju igre na sreću, od čega se:

  • 21 bavi kladioničarskim igrama
  • 30 igrama na sreću na automatima
  • 5 kazinskim igrama
  • 9 tombolom zatvorenog tipa
  • 1 lutrijskim igrama.

Za priređivanje igara na sreću koristi se 516 objekata, ne računajući poslovnice Lutrije.

Što ako je kladionica djetetu ispred kuće?

Predsjednik udruženja priređivača Montenegrobet Igor Ivanović nije napustio okrugli sto, ali je tražio da se jasnije definiše ovlašćenje zaposlenih da legitimišu maloljetne osobe.

On je kritikovao odredbu da udaljenost kladionica od škola ne smije biti ispod 250 metara.

"A šta to znači u slučaju da je kladionica na 15 metara od kuće ili stana maloljetnika na putu prema školi", pitao je Ivanović.

Advokat Blagota Mitrić rekao je da nacrt zakona drastično odudara od ustavne odredbe koja garantuje pravo preduzetništva i privatne inicijative.

Roditelji ne vide u igrama za sreću potencijalnu opasnost, kaže Ljiljana Golubović

Ministarstvo finansija će razmotriti i neke primjedbi uvrstiti u inoviranu verziju dokumenta koji će opet proći proces javne rasprave, saopštili su na sastanku.

Opasno po zdravlje

Predstavnik Instituta za javno zdravlje, Ljiljana Golubović predstavila je problem patološke zavisnosti od igara na sreću sa medicinskog aspekta i kazala da one predstavljaju najveći rizik za adolescente.

Ona je ocijenila da je problem što roditelji ne vide u igrama za sreću potencijalnu opasnost, pa iako je zabranjeno za maloljetnike, evidentno je da se taj zakon ne poštuje.

Golubović je saopštila rezultate istraživanjima iz 2008. kada je utvrđeno da 15 odsto 16-godišnjaka slobodno vrijeme provodi na poker aparatima.

Prema istraživanju iz 2008. 69,3 odsto adolescenata posjećuje kladionice.

Galerija