Ako bude kriza budžeta neka Vlada poveća PDV

Crna Gora ima nisku stopu PDV-a i njeno malo povećanje ne bi imalo veće negativne posljedice, kažu iz CBCG
0 komentar(a)
CBCG, Foto: Www.cb-cg.org
CBCG, Foto: Www.cb-cg.org
Ažurirano: 04.10.2011. 08:45h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) ocijenila je da se što prije mora obezbijediti uravnoteženost prihoda i rashoda državnog budžeta, a kao potencijalnu rezervu u slučaju da se oni ne ostvaruju u skladu sa planom preporučuje Vladi malo povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV)

"Crna Gora ima nisku stopu PDV-a i njeno malo povećanje ne bi imalo veće negativne posljedice", istakao je CBCG u preporukama Vladi za ekonomsku politiku u 2012. godini u dijelu koji se odnosi na fiskalnu politiku, a u koje su “Vijesti” imale uvid.

CBCG je naglasio da je fiskalna stabilnost preduslov opšte ekonomske stabilnosti i dugoročnog ekonomskog rasta, zbog čega je potrebno u domenu fiskalne politike obezbijediti da se javna potrošnja prilagodi objektivnim mogućnostima.

Ističu da se u 2012. godini mora ići sa još rigidnijim fiskalnim mjerama uprkos tome što su izdaci tekuće javne potrošnje pod dejstvom opštih mjera štednje smanjeni.

Ukoliko se želi brži ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda građana, a bez dodatnog zaduživanja, javna potrošnja se, kako ocjenjuje CBCG, mora prilagoditi poreskom kapacitetu privrede i stanovništva.

Dalje, CBCG ističe da je u cilju obezbjeđenja dugoročne fiskalne održivosti neophodno razmotriti i usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti kojima bi se uvela fiskalna pravila, a koji je u pojedinim zemljama ustavna kategorija.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: