Ulcinjski intelektualci se obradovali propalom tenderu za Valdanos

Valjda su četiri prethodne godine bile dovoljno dug period da se uvidi da je dosadašnji Vladin pristup bio loš i nedjelotvoran
0 komentar(a)
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
valdanos, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.09.2011. 14:10h

Propast drugog po redu tendera za dugoročni zakup Valdanosa i dugogodišnji ekocid nad tim živim spomenikom maslinarstva nameće potrebu da se konačno i odmah pristupi nalaženju održivog rješenja za zaštitu i valorizaciju te najljepše uvale u našoj zemlji, ocijenila je ulcinjska grupa Međunarodni ekološki centar Valdanos (MEC).

" Mi smo, kao grupa odgovornih intelektualaca, ekologa i nevladinih aktivista, u aprilu ove godine, na Dan planete zemlje, taj prijedlog formulisali kao Polazne osnove za moguću održivu valorizaciju uvale Valdanos, odnosno prijedlog za formiranje međunarodnog ekološkog centra" stoji u saopštenju koji je u ime grupe potpisao novinar i turizmolog Mustafa Canka.

Oni smatraju da bi se realizacijom tog projekta na optimalan način zadovoljile potrebe, interesi i prava svih zainteresovanih strana u ovom slučaju: države, opštine, građana Ulcinja i čitave zemlje, kao i vlasnika zemljišta u Valdanosu, uključujući i sve tri velike vjerske zajednice.

" Vjerujemo da će nadležni organi sada razumjeti da više nemamo pravo da gubimo toliko energije, vremena i sredstava na uzaludno traženje tzv. strateških partnera.

Valjda su četiri prethodne godine bile dovoljno dug period da se uvidi da je dosadašnji Vladin pristup bio loš i nedjelotvoran i da nije izazvao nikakvu pažnju kredibilnih investitora.

Skloniti kapije sa ulaza

Još ako se ima u vidu da su ga pratili skandali, kršenje procedura i uslova koje je ona sama utvrdila, a da istovremeno propadaju stoljetnji maslinjaci i višemilionska dobit od neprikupljanja maslinski, da je Valdanos zabranjena zona, onda je za razumne znak da se mora napraviti zaokret ka nečem novom, ljepšem, kvalitetnijem.

Prva potvrda toga bila bi svakako uklanjanje kapije sa ulaza u Valdanos kako bi se građanima Ulcinja i njihovim gostima omogućio slobodan pristup toj uvali i obali – stoji u saopštenju.

Ulcinjani su životno zainteresovani da se Valdanos, koje je srce ovog grada, kultno mjesto za sve njih

U toj grupi ocjenjuju da je to značajno učiniti u godini kada Crna Gora slavi dvije decenije od proglašenja ekološkom, „a Valdanos je, na žalost, dokaz da ona to u stvarnosti nije, ali da bi, uz malo volje, znanja i spremnosti, to mogla lako postati”.

" Ulcinjani su životno zainteresovani da se Valdanos, koje je srce ovog grada, kultno mjesto za sve njih i ogroman razvojni resurs, na pravi način zaštiti i valorizuje.

Zato pozivamo Vladu i lokalne institucije da zajednički radimo na iznalaženju najboljih rješenja kako bi u tom unikatu prirode razvijali ekološku ekonomiju. Uvjereni smo da je projekat MEC Valdanos najbolji model za tako nešto" zaključuje se u saopštenju

Bonus video: