Propao i drugi tender - Valdanos bez zakupca

Ponuđač je morao dokazati i da je u posljednjoj godini ostvario ukupan promet od najmanje 100 miliona eura
0 komentar(a)
Valdanos, Foto: Samir Adrović
Valdanos, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 19.09.2011. 16:00h

I drugi tender za dugoročni zakup ulcinjske uvale propao je, jer do danas u 16 sati, kada je bio krajnji rok za dostavljanje ponuda, nije niko javio.

Ovakav ishod je bio i očekivan, jer tokom dva mjeseca trajanja tendera, niti jedna kompanija nije otkupila tendersku dokumentaciju.

Za sada je neizvjesno da li će biti novog pokušaja, ali kako "Vijesti" saznaju, prije toga će biti urađena analiza uslova, jer je jasno da se pod sadašnjim teško može pronaći strateški partner za atraktivnu ulcinjsku uvalu.

U oglasu je bilo navedeno da se mogu prijaviti kompanije ili konzorcijumi koji otkupe tendersku dokumentaciju, koja košta 20.000 eura i potpišu izjavu o povjerljivosti.

Učesnik na tenderu je mogao biti međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat po upravljanju turističkim kompleksima nivoa četiri plus ili pet zvjezdica. Ponuđač mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima visoke kategorije.

Na tender se mogla prijaviti i kompanija koja dokaže da posjeduje finansijsku sposobnost i novac neophodan za realizaciju projekta. Ponuđač mora dokazati i da je u posljednjoj godini ostvario ukupan promet od najmanje 100 miliona eura.

Prvi tender za zakup Valdanosa propao je u februaru ove godine, nakon prave sapunice u vezi prvorangirane kompanije, britanskog Kjubus luksa. Vlada je bila nadomak potpisivanja ugovora o zakupu, ali je pod pritiskom civilnog sektora tražila da se prije parafiranja dostave bankarske garancije za investiciju u vrijednosti od 200 miliona eura.

Nakon toga, Britanci su kao kontrauslov tražili da se ugovorom predvidi međunarodna arbitraža u slučaju spora, što je Vlada odbila i poništila tender.

Uslovi drugog tendera bili su isti kao i u prvom, s tim što je rok za zakup bio 90 godina, u odnosu na 30, koliko je bilo predviđeno prvim konkursom.

Bonus video: