NAPUNILI PUŠKU

MNSS pokrenuo arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog problema u Željezari

"Primjećujemo da je zvaničnik Vlade citiran u štampi kako MNSS uperava “praznu pušku” prema Vladi"
0 komentar(a)
željezara, Foto: Arhiva Vijesti
željezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.09.2011. 17:43h

MNSS je potvrdio da je pokrenuo spor i postupak protiv Crne Gore "po pitanju značajne novčane štete koja je uslijedila zbog nerazumnog i nepravičnog tretmana MNSS-a od strane Vlade u pogledu MNSS-ove investicije u Željezaru Nikšić".

"MNSS je zvanično obavijestio Vladu prije više od mjesec dana da je prekršila više obaveza prema stranim investitorima po osnovu Bilateralnog Sporazuma o Investicijama između Kraljevine Holandije i Države Crne Gore, te da ukoliko se miroljubiv sporazum ne postigne između MNSS-a i Vlade najkasnije do 4. novembra 2011. godine, MNSS će nastaviti sa arbitražom protiv Vlade, koja će se najvjerovatnije održati u Vašingtonu. I MNSS, kao holandska firma, i Recupero Credito Acciaio, kao firma sa Holandskih Antila, su pokriveni ovim Sporazumom o Investicijama i oboje crpe prava po osnovu istog", stoji u saopštenju dostavljenom "Vijestima".

"Primjećujemo da je zvaničnik Vlade citiran u štampi kako MNSS uperava “praznu pušku” prema Vladi te da je to vid pritiska koji se primjenjuje kako bi se obezbijedilo prihvatanje Plana reorganizacije. Te tvrdnje su jednostavno netačne i željeli bi smo da preporučimo Vladi da veoma pažljivo razmisli prije nego što povjeruje u to – to nema nikakve veze sa Planom reorganizacije a MNSS-ova "puška" je napunjena"", kazao je Tim Hardi, stariji partner i rukovodilac odjela za Parnicu u advokatskoj kancelariji iz Ujedinjenog Kraljevstva CMS Kameron Mekena.

MNSS je, kako se navodi, spreman i učinio je sve neophodne aranžmane da problem dovede na međunarodnu arbitražu i ocjenjuje se da bi se za Vladu arbitražni postupak mogao ispostaviti "krajnje neprijatnim i nelagodnim".

Hardi je dodao da “MNSS ima ubjedljivo jasan osnov za potraživanje odštete zbog “više prekršaja Sporazuma od strane Vlade kao i usljed nepravednog, nepravičnog i diskriminatornog tretmana koji je MNSS dobio za vrijeme svoje investiciije u Željezaru Nikšić”.

"Tokom godina i godina iskustva u arbitražama i međunarodnim jurisdikcijama, rijetko kada sam viđao tako dobro dokumentovan niz flagrantno nepravednih i štetnih postupaka. Isto tako, pošto se radi o tekućoj pravnoj stvari, ni ja ni MNSS nemamo namjeru da izdajemo dalja saopštenja za javnost", naveo je Hardi u saopštenju.

MNSS je, kako se navodi, isto tako iznenađen da Vlada i stečajni upravnik nastavljaju da aktivno traže “treća lica” koja bi preuzela Željezaru Nikšić ili njene dijelove dok je Plan reorganizacije koji je MNSS aktuelan do 3. oktobra.

Preporučujemo za Vas