Cijene goriva u Crnoj Gori među najvišim u regionu, od pojeftinjenja nema ništa

Svaka država bi trebalo da procijeni ekonomsku moć svojih građana i na osnovu toga da utvrdi nivo akciza i poreza u cijeni goriva
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 18:39h

Cijene goriva u Crnoj Gori su među najvišim u regionu, a nema naznaka da će doći do pojeftinjenja.

Regionalni mediji pišu da su cijene nafte na stranim tržištima posljednjih mjeseci varirale i do 20 odsto, ali da se to nije odrazilo na maloprodajne cijene goriva u zemljama regiona, koje su uglavnom rasle.

Tanjug piše da su cijene goriva u Srbiji visoke, te da uprkos osjetno nižim kotacijama nafte još nema pojeftinjenja.

Na konačnu cijenu naftnih prerađevina u Crnoj Gori, ali i cijelom regionu, utiče kurs eura, regionalna ponuda i potražnja, kao i državne dažbine, akcize i porezi, na koje se mnogi žale.

"Mi se već duže vrijeme nalazimo u zoni visokih cijena nafte i nigdje gorivo nije jeftino. U posljednja tri mjeseca cijena nafte se mijenjala i do 20 procenata nagore i nadolje, a cijene derivata su u većini zemalja oscilirale svega nekoliko procenata", kazao je sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

Kada je riječ o tržištu naftnih derivata, on je istakao da je posebno važno da država izađe na kraj sa sivim tržištem, sa čim se suočava srpsko tržište, što dodatno komplikuje situaciju.

Na cijenu goriva, podsjetio je on, osim kotacija sirove nafte, utiče i kurs eura, regionalna ponuda i potražnja i državna zahvatanja, koja su u Srbiji među najvišima u regionu kada je u pitanju benzin, dok su ta zahvatanja za dizel otprilike ista kao u ostalim zemljama regiona.

"Svaka država bi trebalo da procijeni ekonomsku moć svojih građana i na osnovu toga da utvrdi nivo zahvatanja u cijeni goriva", ukazao je Mićović.

On je ocijenio da se Srbija sa ovim procentima ne izdvaja puno od ostalih zemalja, kao što je to na primjer slučaj u Velikoj Britaniji koja ima visoko zahvatanje od 57 odsto u dizelu i 58 u benzinu, dok je Njemačka rekorder po zahvatanjima, gde država uzima više od 60 odsto maloprodajne cijene benzina.

Cijene eurodizela i benzina europremijum BMB 95 u Srbiji su, prema podacima UNKS-a, više nego u svim zemljama okruženja, osim Grčke i Mađarske.

Cijene eurodizela i benzina europremijum BMB 95 u Srbiji su, prema tim podacima, više nego u Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Bonus video: