Kosovo šansa za mesne proizvođače iz Crne Gore

Proizvođači treba da budu sveobuhvatno konkurentni i da mogu da plasiraju proizvode na tržišta u okruženju, bez obzira na okolnosti
175 pregleda 0 komentar(a)
Mesopromet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mesopromet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.08.2011. 16:12h

Većina crnogorskih proizvođača mesnih proizvoda zabranu ulaska srbijanske robe na Kosovo vidi kao šansu za pokrivanje tog tržišta, dok pojedini smatraju da će to imati kratkoročne pozitivne efekte.

U bjelopoljskom Mesoprometu planiraju da izvoze proizvode na tržište Kosova, i prema riječima marketing menadžera, Ermina France, već pregovaraju sa nekoliko distributerskih kompanija.

Predstavnik Martexa, Dragan Martinović kazao je da ta kompanija sada ne plasira robu na Kosovo, ali da od oktobra očekuje početak saradnje sa kosovskim distributerima.

Ni Pantomarket ne izvozi na kosovsko tržište i to zbog smanjene proizvodnje, a osnivač te firme, Panto Vučurović smatra da je embargo na srbijansku robu, izuzetna šansa za druge proizvođače.

Direktor te kompanije, Đorđije Goranović ne očekuje da će sadašnja situacija donijeti na duži rok pozitivne rezultate drugim crnogorskim proizvođačima i kaže da bi konkurentnost trebalo da bude osnovni princip poslovanja

Direktor te kompanije, Đorđije Goranović ne očekuje da će sadašnja situacija donijeti na duži rok pozitivne rezultate drugim crnogorskim proizvođačima i kaže da bi konkurentnost trebalo da bude osnovni princip poslovanja.

“Nijesam pristalica da ovakve zabrane budu značajan element koji će uticati na plasman proizvoda određenog proizvođača,” objasnio je Goranović.

On je ocijenio da proizvođači treba da budu sveobuhvatno konkurentni i da mogu da plasiraju proizvode na tržišta u okruženju, bez obzira na okolnosti.

Potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Ljiljana Filipović, kazala je agenciji Mina-business da je zabrana izvoza srbijanskih proizvoda može donijeti uspjeh crnogorskim proizvođačima na kosovskom tržištu.

"Na otvorenom tržištu i u oštroj konkurenciji proizvođača iz cijelog svijeta, kupci će na Kosovu presuditi što je najbolje za njih”, rekla je Filipović.

Podaci Privredne komore Crne Gore pokazuju konstatan rast robne razmjena Crne Gore i Kosova, koja je prošle godine vrijedila 19,4 miliona eura odnosno skoro 11 odsto više nego 2009.

Crna Gora je prošle godine izvezla na Kosovo 18,1 milion eura, što je 11 odsto više u odnosu na izvoza ostvaren u 2009. godini, a ukupan uvoz sa Kosova vrijedio je 1,3 milion eura i 9,1 odsto više.

"Takav trend je nastavljen i u ovoj godini“, navela je Filipović.

Spor Beograda i Prištine blokirao je nedavno ulazak srbijanske robe na Kosovo, što i pojedine zemlje regiona koriste za bolji plasman na tom tržištu.

Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Albanija i Turska nastoje da se ubace u prazan prostor, pošto Kosovo mora da uvozi mnoge proizvode koji su dosad stizali iz unutrašnjosti Srbije.

Bonus video: