A2A je poboljšao dogovor sa Vladom i neće da izlazi iz EPCG

" I kao partneri, pratimo tranziciju Crne Gore iz stanja u kojoj je bila u nekim ranijim vremenima, do zemlje koja je orijentisana otvaranju ka Evropi"
79 pregleda 0 komentar(a)
A2A, Foto: Savo Prelević
A2A, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.08.2011. 08:10h

Italijanska kompanija A2A, strateški partner države u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) je poboljšala dogovore sa Vladom, postojeći planovi vezano za taj aranžman ostaju i nije predviđena nikakva izlazna strategija, saopštio je predsjednik uprave A2A Đuliano Zukoli.

On je pred sastanak uprave te firme kazao da je A2A partner Crne Gore u EPCG.

" I kao partneri, pratimo tranziciju Crne Gore iz stanja u kojoj je bila u nekim ranijim vremenima, do zemlje koja je orijentisana otvaranju ka Evropi" kazao je Zukoli agenciji Dau Džons.

Crnogorska Vlada i A2A su se nedavno dogovorili da sačine aneks ugovora o strateškoj saradnji u EPCG, kojim će biti predviđeno da država neće prodavati svoje akcije u tom preduzeću, dok će, sa druge strane, A2A zadržati upravljačku poziciju do kraja 2019. godine, ukoliko uspješno bude predvodila izvršni menadžment do 31. decembra 2014, kako je to prvobitno bilo utvrđeno.

Ugovorom koji je potpisan na jesen 2009. godine, Vlada je zadržala moratorijum na većinski paket akcija u EPCG u roku od pet godina, nakon čega bi Italijani stekli mogućnost da se domognu kontrole i nad akcijskim kapitalom, pod uslovom da ispune sve ugovorom predviđene obaveze vezano za investicije i upravljanje kompanijom.

Dugoročno vođenje menadžmenta

Novim dogovorom je A2A odustao od mogućnosti da 2015. preuzme većinsku kontrolu nad EPCG i dogovorio se sa Vladom da mu Crna Gora prepusti dugoročno vođenje menadžmenta.

" Od januara 2012. do kraja 2014. godine, A2A neće prenositi akcije na bilo koje treće lice bez prethodne saglasnosti Vlade. Istovremeno Vlada planira da zadrži većinsko vlasništvo u EPCG u skladu sa pozitivnim pravom Crne Gore" piše u memoranduma o razumijevanju Vlade i A2A, koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekonomije.

Očekuje se da aneks bude potpisan do kraja godine.

Memorandum između ostalog predviđa i redefinisanje postojećih odnosa u okviru ugovora o privatizaciji EPCG, ali i spajanje pljevaljskog Rudnika uglja i elektroenergetske kompanije, analizu mogućnosti eventualne gradnje hidroelektrana na Morači, kao potrebu obezbjeđenja jasnijeg regulatornog okvira u “smjeru predvidljivosti cijene električne energije u srednjoročnom periodu”.

Iz A2A su se više puta žalili da im je teško da ispune obaveze predviđene prvobitnim ugovorom, zbog pada cijene električne energije za domaćinstva i privredu, pa su tražili da se ti uslovi čak i revidiraju.

Tom zahtjevu Italijana, Vlada, za sada, nije udovoljila, iako je premijer Igor Lukšić javno kazao da ima razumijevanje za takav zahtjev.

Promjenama uslova se protivila manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija (SDP), ali je usvojenim Memorandumom Italijanima napravljen niz ustupaka.

Bonus video: