Rentakar agencije iz regiona dovezu ljeti auta, uzmu pare i vrate se kući

Osnuju rentakar agencije u Crnoj Gori i da bi ispunili zakonski uslov kupe nekoliko vozila koja registruju u Crnoj Gori
0 komentar(a)
automobili, rentakar, Foto: Vesko Belojević
automobili, rentakar, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.08.2011. 08:17h

Crnu Goru tokom ljetnjih mjeseci opsijeda mnoštvo automobila rentakar agencija iz zemalja okruženja, posebno iz Srbije i Hrvatske, koje posluju sa znatno većim brojem vozila nego što im je dozvoljeno, čime predstavljaju nelojalnu konkurenciju domaćim agencijama, rekli su “Vijestima” iz Udruženja rentakar agencija Crne Gore.

"Radi se zapravo o slijedećem: Rentakar agencije iz okruženja osnuju rentakar agencije u Crnoj Gori i da bi ispunili zakonski uslov kupe nekoliko vozila koja registruju u Crnoj Gori. Ovo je sve u skladu sa zakonom i protiv takve konkurencije nemamo ništa protiv. Međutim, u ljetnjim mjesecima, kada zapravo ovaj posao i ima smisla, dovezu na desetine vozila iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i ta vozila nesmetano rentiraju u Crnoj Gori. Mi u Udruženju procjenjujemo da svako ljeto bude dovezeno preko 300 ovih vozila iz okruženja. Na kraju ljeta ova vozila budu vrpaćena u države gdje su i registrovana", rekao je predsjednik Udruženja Milan Bojanić.

Rentakar agencije iz okruženja osnuju rentakar agencije u Crnoj Gori i da bi ispunili zakonski uslov kupe nekoliko vozila koja registruju u Crnoj Gori.

"Mislim da državni organi nemaju dovoljno sluha za ove naše probleme i za sada nije ništa urađeno po ovom pitanju. Naš advokat se pismeno obratio nadležnim organima i to, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu finansija i Upravi carina, ukazujući na problem ali do sada ništa nije urađeno po tom pitanju", naveo je Bojanić

On podsjeća na nedavni slučaj kada su hrvatski policajci i carinici kaznili crnogorske taksiste koji su vozili goste koji su u Crnu Goru htjeli da dođu preko dubrovačkog aerodroma. Čudi ga da nema zvanične reakcije crnogorskih institucija.

"Pročitao sam u novinama šta se desilo i koliko im je kazni naplaćeno, ali nisam nigdje vidio kakva je reakcija naših nadležnih institucija. Siguran sam, da je situacija bila obratna, odnosno, da su državni organi Crne Gore naplatili bez pravog razloga kazne hrvatskim prevoznicima, reakcija hrvatskih državnih zvaničnika bi bila pravovremena i žestoka. I moja rentakar agencija osjetila je ovaj problem na svojoj koži. Naime, prije dvije godine imali smo preko našeg sajta rezervaciju gostiju iz Izraela koji su dolazili na ljetovanje u Crnu Goru. Kako nema letova iz Izraela za Crnu Goru, tako smo od naših klijenata zamoljeni da im vozilo dovedemo na aerodrom Ćilipi kako bi se sa istim dovezli u Crnu Goru. Prilikom izlaska iz Hrvatske, hrvatski carinici su naše goste izbacili iz vozila, a vozilo nam zaplijenili i dobili smo ga nazad tek kad smo platili 11.000 eura. Takođe, naši radnici koji su bili u vozilu iza zadržani su dok nije plaćena kazna u iznosu od 1.500 eura", rekao je Bojanić.

Broj vozila kojim raspolažemo je više nego dovoljan i posljednjih godina se prilično uvećao. Ne mislim da država toleriše dovoženje vozila iz okruženja iz nekog posebnog razloga.

"Udruženje rentakar agencija ima za svoje članove 25 rentakar agencija. Broj vozila kojim raspolažemo je više nego dovoljan i posljednjih godina se prilično uvećao. Ne mislim da država toleriše dovoženje vozila iz okruženja iz nekog posebnog razloga. Jednostavno, niko se od nadležnih nije bavio ovim jer nisu ni bili upoznati sa pomenutim problemom. Mi smo na problem ukazali i sa pravom očekujemo da ga nadležni organi u saradnji sa nama i riješe", dodao je Bojanić.

“Vijestima” su, međutim, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopštili da ih udruženje crnogorskih rentakar agencija nije kontaktiralo, te da kontrole upotrebe vozila u te svrhe kontrolišu nadležne inspekcije.

Problem su i “divlji” taksisti

Posljednjih godina, prema riječima Bojanića, izražen je i problem rentiranja vozila od fizičkih lica koja u ljetnjem periodu izdaju svoja sopstvena vozila.

"Naravno da za to nemaju nikakva ovlašćenja, u pitanju je rad na crno. Svakodnevno smo informisani o takozvanim divljim taksistima, o nelegalnom uličnom nuđenju turističkih usluga ali ništa se ne preduzima protiv nelegalnog rentiranja automobila. Udruženje pokušava da se suprotstavi ovoj praksi i očekuje pomoć od nadležne inspekcije", naveo je Bojanić.

On je rekao da je prošle godine uvedeno plaćanje poreza i za registraciju rentakar vozila.

"Napominjem da ovaj porez ne plaćaju taksi vozila, kao ni vozila za obuku vozača jer i njima i nama vozila su sredstva za rad. Iz kog razloga smo izostavljeni u zakonu i nismo oslobođeni ovog poreza nije nam objašnjeno, iako smo se obraćali Ministarstvu finansija", naveli su iz Udruženja.

Bonus video: