Prekid trgovine Srbije i Kosova može biti šansa privrednicima iz Crne Gore

Ipak, švercerski kanali mogu sada da se preusmjere i na Crnu Goru
71 pregleda 0 komentar(a)
Kosovo, Foto: Rojters
Kosovo, Foto: Rojters
Ažurirano: 31.07.2011. 08:51h

Nakon što je Kosovo uvelo embargo na uvoz robe iz Srbije, u Crnoj Gori očekuju da će, bar za kratko, od toga imati koristi jer vlast u Podgorici ima dobre odnose i sa Beogradom i sa Prištinom, prenio je Dojče Vele.

Iz crnogorske vlade je, kako se prenosi, zvanično saopšteno da se ubrzo očekuje normalizacija trgovinskih odnosa između Srbije i Kosova. U interesu čitavog regiona je da se razmjena robe i usluga obavlja slobodno, u duhu CEFTA sporazuma, navode crnogorski zvaničnici.

Ali, dodaje se da privrednici u toj zemlji neće svakako sjedeti skrštenih ruku i da će pokušati da iskoriste pruženu priliku, a priliku da se okoriste imaće i šverceri.

"Jer, Crna Gora ima izuzetno povoljnu geografsku poziciju prema Srbiji i Kosovu, kao i dobre političke i ekonomske odnose sa obje države", ocjenjuje njemački radio.

Analitičar Dritan Abazović kaže da se šansa za dobar posao pružila sama od sebe i da se ona ne smije propustiti.

"To je, nažalost, tako: dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Mislim da iz svega toga Crna Gora može da izvuče korist. Znamo da se veliki tranzit prema Kosovu odvija upravo preko Crne Gore. Ta zemlja, koja je priznala Kosovo i uspostavila dosta dobre veze sa čelnicima na Kosovu, konačno počinje da osjeća više benefita" navodi Abazović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: