Kompanije koje se bave igrama na sreću nezadovoljne zakonom

"Nužno je da ministar u radnu grupu uključi predstavnike privrednih društava, priređivača igara na sreću", piše u saopštenju dostavljenom Ministarstvu finansija
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2011. 09:49h

Predloženi Nacrt izmjena i dopuna zakona o igrama na sreću tek je ovlaš obuhvatio potrebe ove djelatnosti i postojeća zakonska rješenja, pa je potrebno formirati novu radnu grupu u koju bi bili uključeni i predstavnici priređivača te kvalifikovani i kompetentni predstavnici obje strane kako bi se došlo do novog nacrta - stoji u dopisu koje je Ministarstvu finansija i Upravi za igre na sreću juče dostavilo 26 firmi koje se bave priređivanjem igara na sreću.

"Naše zapažanje je da su predlozi u suprotnosti samom Zakonu o igrama na sreću, da nijesu u korespondenciji sa ostalim sistemima države Crne Gore. Terminologija i definicije su nelogične i odudaraju od terminologije i definicija iz djelatnosti igara na sreću kada su u pitanju sistemi i tehnologije", navodi se u primjedbama i sugestijama na Nacrt izmjena i dopuna zakona o igrama na sreću, koji je na javnoj raspravi do 12. avgusta.

Uvažavanjem ovih predloga vratićete proces u redovnu proceduru i osloboditi nas sumnje da se ona sprovodi da bi se zadovoljila forma i ispunila norma

"Nužno je da ministar (finansija) u radnu grupu uključi predstavnike privrednih društava, priređivača igara na sreću, čiji će rad biti javan, transparentan i dostupan svim zainteresovanim licima, u čijem sastavu neizostavno moraju biti kvalifikovani i kompetentni predstavnici obje strane, kako bi se došlo do novog Nacrta.

Nužno je omogućiti javnu raspravu, na kojoj će jedino biti moguće predstaviti sve vrline i mane postojećih i budućih predloga, uz argumentovanu prezentaciju funkcionisanja u praksi.

Nužno je da se odrede novi rokovi, na način što će isti biti prilagođeni potrebama rada radne grupe i utvrditi primjeren rok (nakon godišnjih odmora) i mogućnost da sva zainteresovana lica predstave svoje sugestije, primjedbe i predloge.

Nelogičan način sprovođenja procedure

Uvažavanjem ovih predloga vratićete proces u redovnu proceduru i osloboditi nas sumnje da se ona sprovodi da bi se zadovoljila forma i ispunila norma, bez obzira na štetne posljedice, koje time nastaju - kaže se u dopisu priređivača koji su zamolili predstavnike Ministarstva da im odgovor na te zahtjeve dostave najkasnije do 5. avgusta.

Priređivači zamjeraju Ministarstvu i zbog toga što su o javnoj raspravi obaviješteni šest dana nakon njenog početka i to dopisom od Uprave za igre na sreću koja se sastoji iz jedne rečenice - “da je završen nacrt, da se nalazi na sajtu i da se primjedbe i sugestije mogu dostavljati do 12. avgusta”.

Priređivači zamjeraju i što su rokovi i predloženi način rasprave “nedovoljni i neobjektivni”

Priređivači zamjeraju i što su rokovi i predloženi način rasprave “nedovoljni i neobjektivni”, zbog čega insistiraju da se “na transparentan način svim zainteresovanim licima omogući raspravljanje, u cilju poštovanja demokratskih principa, smjernica EU i javnog interesa Crne Gore”.

"Nelogičan je, neprirodan i neuobičajen način i procedura koja se sprovodi. Prirodan je red: predlozi za izradu nacrta - nacrt - javna rasprava i primjedbe, sugestije i predlozi", smatraju priređivači.

Oni su saglasni sa potrebom promjene postojećeg zakona koji je usvojen 2004. godine, jer se u međuvremenu u toj oblasti mnogo toga promijenilo, od pojave novih oblika igara, tehnologija, besmislenosti pojedinih načina i uslova koji su izgubili smisao protokom vremena.

Priređivač lutrijskih igara na sreću moraće, kako je definisano Nacrtom izmjena, da vodi evidencije o broju odštampanih, stavljenih u promet i prodatih srećki lutrije

Nacrtom izmjena, između ostalog, predviđeno je da priređivač lutrijskih igara na sreću (osim tombole zatvorenog tipa) mora imati osnovni kapital od milion eura, obezbijediti odgovarajuće prostorno-tehničke uslove, sertifikate za aparate za javno izvlačenje dobitaka i utvrditi jasna pravila.

U kazinima će, kako je predviđeno, morati da se istakne obavještenje o odgovornom igranju koje sadrži upozorenje o mogućoj štetnosti igre, o realnim izgledima za dobitak, o mogućoj zavisnosti od igara na sreću... Priređivač je dužan da onemogući ulazak u kazina svima koji su mlađi od 18 godina.

Priređivač lutrijskih igara na sreću moraće, kako je definisano Nacrtom izmjena, da vodi evidencije o broju odštampanih, stavljenih u promet i prodatih srećki lutrije i ostalih igara i da o tome sačini izvještaj koji će dostaviti Upravi za igre na sreću.

Potpisnici zapošljavaju oko 3.000 ljudi

Primjedbe i sugestije na nacrt izmjena postojećeg zakona o igrama na sreću potpisalo je 26 privrednih društava koje se bave organizovanjem tih igara i to: Nevladino udruženje sportskih kladionica Montenegro bet, Lutrija Crne Gore, Džek pot, Kazino Avala, Trecom, Kings and Co, MVN, Vezuv, Bingo Krivokapić, Paladium, Osmica NK, MNA Gejming, Premijer Montenegro, Kazablanka, LOB kompani, Las Vegas, Dobitnik, Notorno, Saturnus-Kodeks, Magnus kompani, Lakićević trejd, Safran, Sporting grupa, Vilijams, Multimat i Smart Tek. Te firme, kako se navodi u dopisu, zapošljavaju preko 3.000 ljudi.

Lutrija: Na osnovu kojih analiza je urađen nacrt

Djelatnost igara na sreću ima veliki uticaj i kompatibilnost sa drugim privrednim granama, naročito turizmom i uslugama, o čemu obrađivač zakona, sudeći po nacrtu izmjena zakona, nije vodio dovoljno računa, ocijenjeno je u zajedničkom saopštenju Lutrije Crne Gore i Džek pota, nakon sastanka sa priređivačima iz te oblasti.

"Treba imati u vidu i da je djelatnost igara na sreću specifična oblast sa višestrukim uticajem na pojedinca"

"Treba imati u vidu i da je djelatnost igara na sreću specifična oblast sa višestrukim uticajem na pojedinca, društvena i druga kretanja i tokove sa pozitivnim, a moguće i negativnim efektima, što traži odgovarajuću uređenost i stalno praćenje svih dešavanja u toj oblast.

Sve to, uz niz pratećih pojedinosti, vezano za igre na sreću, utiče i na razvoj ove djelatnosti, nova ulaganja, zdravu konkurenciju, finansijske i druge efekte, što, pored ostalog, predstavlja i javni interes. Ovo zahtijeva suptilan prilaz ovom pitanju, dobro poznavanje stanja, mogućnosti i potreba u ovoj djelatnosti u Crnoj Gori.

Svakako, u svemu tome treba uvažiti savremena kretanja, nove tehnologije u igrama na sreću i potrebu širenja tržišta - stoji u saopštenju poslije sastanka. Oni su se pitali na osnovu kojih je to analiza i ocjena stanja u oblasti igara na sreću rađen tekst nacrta izmjena i dopuna zakona.

Propusti i nedostaci

"Priređivači igara na sreću, koji su skoro 10 dana nakon što je obrađivač formalno stavio na javnu raspravu urađeni tekst Nacrta zakona o tome obaviješteni, međusobnim razgovorima su uočili navedene nedostatke.

Iz tih razloga je obrađivaču Nacrta zakona samo ukazano na uočene propuste i nedostatke, koji se ne mogu ispraviti kroz očekivane primjedbe i sugestije u ovako skraćenom periodu javne rasprave", ocijenjeno je na sastanku.

Zato, kako se dodaje, smatraju da “nije primjereno niti potrebno, a ni uobičajeno da priređivači kroz primjedbe i sugestije koncipiraju tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću”.

"Smatramo da je dalje aktivnosti potrebno usmjeriti na izradu - doradu odgovarajućeg i kvalitetnog teksta Nacrta, zašto će, pored ostalih, i priređivači igara na sreću dati puni doprinos, jer oni upravo žele i traže da im se to omogući, uvjereni da im takvo nešto i pripada, zbog čega upravo reaguju kroz dostavljene primjedbe – zahtjeve upućene obrađivaču zakona sa ovog sastanka", kaže se u saopštenju.

Bonus video: