Luka Bar više nije nadležnost Morskog dobra

Vlada je u martu ove godine donijela odluku da su luke u Baru, Kotoru i Bijeloj, barska marina i buduća ribarska luka u Njivcama, luke od nacionalnog značaja
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 11:26h
Direktor Morskog dobra Rajko Barović je kazao i da je sada ovo preduzeće „malo rasterećenije"

Aneks na ugovor koji važi do 2019. godine, potpisan je na osnovu Zakona o lukama i Uredbe o određivanju luka prema značaju, kojim prostori luka od nacionalnog značaja više nijesu u nadležnosti Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Direktor Lučke uprave, Mladen Lučić, objasnio da je sada područje Luke Bar, kao luke od nacionalnog značaja, prešlo u nadležnost Lučke uprave Crne Gore.

On je kazao da aneks suštinski ne mijenja ništa u smislu rada i svih ambicioznih razvojnih planova Luke Bar, ali i da će novac koji je do sada uplaćivan direktno Morskom dobru, biti usmjeren ka državnom budžetu, a zatim raspoređen prema lukama od nacionalnog značaja.

„Tako će se i plaćanje koncesione naknade dijelom vraćati kroz poboljšanje infrastrukturne mreže, konkretno u Luci Bar“, rekao je Lučić.

On je precizirao da će koncesiona naknada Luci Bar biti smanjena za dio koji koristi kompanija Kontejnerski terminal i generalni tereti.

U Luci Bar dosta očekuju od najavljenog posla izvoza automobila sa kompanijom Fiat

Barović: Više nismo dežurni krivci

Vlada je u martu ove godine donijela odluku da su luke u Baru, Kotoru i Bijeloj, barska marina i buduća ribarska luka u Njivcama, luke od nacionalnog značaja.

Direktor Morskog dobra Rajko Barović je kazao i da je sada ovo preduzeće „malo rasterećenije“.

„U ovom dijelu više nijesmo dežurni krivci“, kazao je Barović.

Direktor Luke Bar, Slobo Pajović, saopštio je da od potpisivanja aneksa sama kompanija nema nekih većih benefita i osvrnuo se na aktulene aktivnosti.

foto: Peđa Nikolić

„U luci dosta radimo na pretovaru ruda sa prostora Kosova prema Kini i rude nikla iz Indonezije i Filipina prema Kosovu“, kazao je Pajović.

On je dodao da u Luci Bar dosta očekuju od najavljenog posla izvoza automobila sa kompanijom Fiat.

„Perspektiva je dobra, do kraja godine treba da sprovedemo i investicioni program od nekih četiri miliona EUR, pa se nadam da ćemo u nove poslove ući potpuno spremni“, rekao je Pajović.

Bonus video: