Za modernije aerodrome u Podgorici i Tivtu potrebno 164 miliona

Zbog povećanja broja putnika tokom sezone, preporučuje se izgradnja privremenog objekta do 2015. sa dodatnom površinom od 5.000 kvadrata
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2011. 07:17h

Za modernizaciju i proširenje kapaciteta aerodroma Golubovci i Tivat biće potrebno skoro 164 miliona eura, što bi se moglo obezbijediti kroz model prvatno-javnog partnerstva, tehnološko-tehničke saradnje ili zaključivanja komercijalnih aranžmana sa renomiranim kompanijama i investitorima, navedeno je u Master planu razvoja crnogorskih aerodroma koje je za potrebe Vlade pripremilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Master plan, u koji su "Vijesti" imale uvid, predlaže znatno proširenje terminala aerodroma Podgorica, koji će zadržati ulogu ključnog međunarodnog aerodroma, dok se za tivatski predlaže premještanje jugozapadno od aerodroma i to što je prije moguće.

Očekuje se da će se saobraćaj na aerodromu Podgorica više nego udvostručiti u toku narednih 20 godina, i da će promet na Aerodromu Tivat u do 2015. godine biti skoro duplo veći, ali da će poslije toga rast usporiti.

Premještanje aerodroma Tivat, kako stoji u Master planu, potrebno je zbog toga što postojeća lokacija ne obezbjeđuje kvaliteno opsluživanje aviona i putnika.

Zbog povećanja broja putnika tokom sezone i pod pretpostavkom da će novi stalni objekat biti otvoren za saobraćaj 2017. godine, preporučuje se izgradnja privremenog objekta do 2015. godine, sa dodatnom površinom od 5.000 kvadrata.

"Na ovaj način bi se umanjili početni troškovi gradnje, operativni i troškovi zaposlenih, s obzirom na to da bi objekat bio zatvoren izuzev u toku ljetnje sezone", kažu autori dokumenta, koji je u ime preduzeća Aerodromi Crne Gore, a na zahtjev Evropske investicione banke kao finansijera projekta, pripremila kompanija Halcrow Group Limited.

Preduzeće Aerodromi Crne Gore, baš kao i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kontroliše manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP). Iz redova te partije se nalaze i čelnici te dvije institucije, odnosno, Milovan Đuričković, direktor Aerodroma Crne Gore i Andrija Lompar, resorni ministar.

Samo za prvu fazu 65 miliona

Master plan, kako se navodi, obezbjeđuje smjernice razvoja dva aerodroma u dvije faze, prva do 2017. godine i druga do 2030. godine.

"U prvoj fazi, uz uslov da budu ostvarene predviđene saobraćajne prognoze, biće potrebno obezbijediti od 65 do 70 miliona eura. Za kratkoročno definisane projekte aerodroma Podgorica potrebno je 39.956.700 eura, dok je za dugoročne projekte potrebno 47.860.325. eura, ukupno 87.817.025 eura. Takođe, za Aerodrom Tivat, za razvojne projekte iz prve faze (do 2017. godine) treba obezbijediti sredstva u iznosu od 22.635.836 eura, dok za razvojne projekte iz druge faze (do 2030. godine) treba obezbijediti sredstva u iznosu od 53.416.050 eura, ukupno 76.051.886", stoji u Master planu.

Master plan predviđa nastavak razvoja aerodroma Podgorica kao primarnog međunarodnog aerodroma za koji se očekuje da će servisirati sve veći dio saobraćaja prema i iz Crne Gore tokom perioda Master plana razvoja aerodroma

"Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je mišljenja da je predmetni Master plan napisan realno i u duhu poslovnog okruženja i ambijenta, i predlaže Vladi da ga usvoji. Takođe, smatramo da bi JP Aerodromi Crne Gore, u cilju realizacije projekata definisanih Master planom, trebalo da analizira sve mogućnosti obezbjeđenja sredstava za njegovu realizaciju, uključujući i model prvatno-javnog partnerstva, kao i da razmotri mogućnost tehnološko-tehničke saradnje i zaključivanja komercijalnih aranžmana sa renomiranim kompanijama/investitorima zainteresovanim za strateško partnerstvo u projektu zajedničkog ulaganja i rekonstrukcije aerodroma Berane", navedeno je u dokumentu.

Aerodrom Podgorica simbol nacionalnog ponosa

"Kako bi se odgovorilo na neposrednu prognoziranu tražnju u pogledu broja parking pozicija, odnosno obezbijedilo 8 parking pozicija do 2015, godine, neophodno je izvršiti proširenje pristanišne platforme prema sjeveru

Master plan predviđa nastavak razvoja aerodroma Podgorica kao primarnog međunarodnog aerodroma za koji se očekuje da će servisirati sve veći dio saobraćaja prema i iz Crne Gore tokom perioda Master plana razvoja aerodroma.

Zbog sve većeg pritiska, predlaže se proširenje terminala od 12.500 metara kvadratnih u prvoj fazi do 2015. godine.

"Kako bi se odgovorilo na neposrednu prognoziranu tražnju u pogledu broja parking pozicija, odnosno obezbijedilo 8 parking pozicija (5 za avione iz grupe C i 3 za avione iz grupe D) do 2015, godine, neophodno je izvršiti proširenje pristanišne platforme prema sjeveru. Platforma za avione generalne avijacije će se proširiti linearno prema jugu kako bi se obezbijedile dvije dodatne parking pozicije za parkiranje aviona na sopstveni pogon", stoji u Master planu.

Druga faza proširenja terminala u površini od 12.500 metara kvadratnih trebalo bi da se završi do 2023. godine, sa novim proširenjem parking prostora za avione.

Ministarstvo finansija predlaže javno-privatno partnerstvo

Ministarstvo finansija je, u dopisu Ministarstvu saobraćaja i pomorstva sa mišljenjem o Master planu, ocijenilo da treba preispitati način finansiranja prve faze razvoja oba aerodroma u narednih pet godina.

Ministarstvo odbrane ocijenilo je u svom mišljenju da Master plan sadrži podatke o Vojsci Crne Gore, koji su nepotrebni samom dokumentu i predlažu da se istakne da se poletna staza u Golubovcima koristi i za civilne i za vojne svrhe

Tivatski aerodrom

Mišljenje o Master planu dalo je i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje je sugerisalo da obrađivač tog dokumenta treba da u obzir uzme postojeću prostorno-plansku dokumentaciju, “kako bi se izbjegle neusaglašenosti koje su bile prisutne u ranijem periodu, naročito za prostor Aerodroma Tivat.”

Ministarstvo odbrane ocijenilo je u svom mišljenju da Master plan sadrži podatke o Vojsci Crne Gore, koji su nepotrebni samom dokumentu i predlažu da se istakne da se poletna staza u Golubovcima koristi i za civilne i za vojne svrhe.

Đuričković Vladi: Pridružite nam se na uzbudljivom putovanju

Direktor Aerodroma Crne Gore Milovan Đuričković u svom predgovoru Master plana ističe da je već pređen dug put od preuzimanja aerodroma u Podgorici i Tivtu i izrade prvog Master plana.

"Uložili smo ogromne napore u budući prosperitet našeg sistema aerodroma i naš trud je nagrađen 2008. godine kada smo dočekali milionitog putnika. Iste godine dobili smo ISO 9001:2000 sertifikat za Sistem upravljanja kvalitetom, koji je potvrda kvaliteta rada aerodromskog osoblja i rukovodstva", ponosan je Đuričković.

"Među mnogim izazovima koji nam predstoje je i pronalaženje puta kroz ova turbulentna ekonomska vremena. Čvrstog sam uvjerenja, da Master plan razvoja aerodroma predstavlja važan prvi korak ka postizanju tog cilja, ne gubeći pritom iz vida našu krajnju viziju. Pozivam vas da mi se pridružiite na ovom uzbudljivom putovanju, na kojem, koračajući hrabro, težimo ka izvrsnosti u nastojanju da održimo budući razvoj i prosperitet naše velike nacije", nadahnuto je poručio Đuričković.

Vlada da primora Montenegro erlajnz da plaća dažbine Aerodromima

Upravni odbor Aerodroma je i sugerisao Vladi da usvoji Master plan razvoja aerodroma do 2030 godine

"To je jedna od pretpostavki obezbjeđivanja finansijskih sredstava nužnih za realizaciju veoma zahtjevnog investicionog programa definisanog Master planom razvoja aerodroma do 2030. godine", stoji u zaključcima Upravnog odbora čiji je predsjednik bivši ministar turizma Predrag Nenezić.

Upravni odbor Aerodroma je i sugerisao Vladi da usvoji Master plan razvoja aerodroma do 2030 godine, “te tako pruži podršku realizaciji investicija definisanih navedenim dokumentom kao i obaveze za nadležna ministarstva, opštinske organe, državne institucije i agencije da aktivno sarađuju i pruže neposrednu pomoć u njegovoj realizaciji”.

Galerija

Bonus video: