Vlada: KAP da se sam snađe oko plaćanja struje

Zahtjev KAP-a prethodno je odbila i Vladina Komisija za ekonomsku politiku koja nije dala ni odobrenje zajmova uzetih od Centralno evropske aluminijumske kompanije
0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Boris Pejović
Milorad Katnić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.06.2011. 19:34h

Vlada je odlučila da ne posreduje u zahtjevu koji je Kombinat aluminijuma uputio Elektroprivredi Crne Gore, a u kome se traži da im se omogući da do 30. juna izmire dugovanja za struju koja su dospjela 15. maja i 15. juna u iznosu od po 350.000 eura.

"Odnosi između EPCG i KAP-a su komercijalni i kompanije trebaju da same nađu rešenje u obostranom interesu" rekao je ministar finansija Milorad Katnić nakon sjednice Vlade.

Zahtjev KAP-a prethodno je odbila i Vladina Komisija za ekonomsku politiku koja nije dala ni odobrenje zajmova uzetih od Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC). KAP je u zahtjevu naveo da se suočava sa problemom likvidnosti, a uputio je i molbu da EPCG ne pokreće sudski postupak po bilo kojem osnovu do kraja juna.

KAP je tražio i da Vlada da saglasnost na zajmove koji su odobreni od CEAC-a od jula prošle godine do danas, a čiji ukupan iznos ne prelazi maksimalnu dozvoljenu zaduženost u skladu sa ugovorom o zajmu sa Dojče bankom za koji je Vlada izdala garanciju.

Dojče banka je informisala Ministarstvo finansija da je dovoljno da KAP ima saglasnost Vlade za zaduživanje kod CEAC-a jedino ukoliko je riječ o istom ugovoru.

Komisija za ekonomsku politiku dala je zeleno svjetlo za zahtjeve KAP-a prema ruskoj VTB i Dojče banci, a u tim zahtjevima upućena je molba tim bankama da ne proglase slučajeve neispunjavanja obaveza i ubrzaju aktiviranje i naplatu garancija koje je izdala Vlada.

KAP u zahtjevu navodi da se kompanija suočava sa teškoćama u obezbjeđivanju prihoda koji bi omogućili pokrivanje obaveza za plaćanje kao i da je zbog toga traženo odlaganje obaveza plaćanja po ugovoru o kreditu odobrenom od OTP banke.

Na sjednici je usvojen i predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o kontroli državne pomoći koji sadrže dvije važne novine.

" Prvo, uvodi se institut žalbe na postupke Komisije za kontrolu države pomoći. To znači da će sve strane koje nijesu zadovoljne raspodjelom i iznosom opredijeljene državne pomoći i oni koji smatraju da će se ugroziti tržište ili neki drugi interesi mogu žaliti Komisiji koja će reagovati na žalbu kako bi se dodatno unaprijedila transparentnost ukupnog procesa.

Druga novina je da se neće formirati nove komisije i agencije za kontrolu državne pomoći, a postojeća Komisija koja ima devet članova ubuduće će imati pet" kazao je Katnić.

Zapošljavanje pripravnika

Vlada je usvojila Plan zapošljavanja pripravnika sa visokim obrazovanjem za 2011.godinu u državnim organima, kojim je predvidjeno zapošljavanje 234 pripravnika.

U skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja i Budžetom Crne Gore, za finansiranje zapošljavanja pripravnika u 2011.godini opredijeljeno je 2,5 miliona eura. -

Polazeći od principa afirmativne akcije, Vlada je donijela zaključak da se, u planiranim okvirima, obezbijedi zapošljavanje određenog broja pripadnika RAE populacije - navodi se u saopštenju sa sjednice Vlade.

Bonus video: