Tržište nekretnina u Budvi nikako da zaživi: Cijene padaju, ali nema kupaca

Predstavnici najvećih investitora iz inostranstva su saglasni da cijena od 30 do 50 eura po kvadratu može dovesti strane ulagače u našu zemlju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 08:34h

Tržište nekretnina u Budvi ni nakon formalnog izlaska iz recesije nikako da se oporavi, pa je promet, sudeći prema podacima agencija, simboličan a značajnijih trgovina praktično i nema.

Oporavku nije pomoglo ni značajno sniženje cijena nekretnina, bilo zemljišta ili stanova i kuća, ali ni pojeftinjenje komunalija, kojim je Opština Budva pokušala da ponovo privuče strane investitore i kupce.

Skupština Budve je većinom glasova, uz protivljenje odbornika opozicionih partija, usvojila odluku da se tri i po hektra opštinske zemlje u selu Kuljače iznad Miločera daju na javnu licitaciju, po početnoj cijeni od 30 eura po kvadratnom metru. U čestim raspravama u crnogorskoj javnosti visoke cijene zemljišta su pominjane kao jedan od osnovnih uzroka odustajanja brojnih investitora od ulaganja u Crnoj Gori.

Predstavnici najvećih investitora iz inostranstva su saglasni da cijena od 30 do 50 eura po kvadratu za neurbanizovano zemljiše može dovesti strane ulagače u našu zemlju.

Boris Guljaev, doktor prava, šef partner u kompaniji za pravni konsalting Balkan legal trend, tvrdi da su stranci do sada kupovali neurbanizovano zemljište po nenormalno visokim cijenama, jer nijesu znali da je vrlo često bilo nemoguće graditi legalno na takvom zemljištu, vrlo često su računali da će izbjeći zabranu uz pomoć korupcije, ali su se i nadali urbanizaciji zemljišta.

"Tu su često bila i lažna obećanja prodavaca neurbanizovanog zemljišta, spremnost nekih službenika da “zatvore oči” pred zakonom, kao i visok stepen povjerenja i nedovoljna pravna obaviještenost investitora i, u to vrijeme, pristupačnost kredita bez obzira na precijenjenu vrijednost objekta zaloge", kaže Guljajev.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: