Stižu Bil Klinton i stara garda lidera Balkana

Glavni cilj skupa, kako je "Vijestima" saopšteno iz Atlas grupe, je razmatranje “gorućih izazova sa kojima se Jugoistočna Evropa sreće"
118 pregleda 0 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Knežević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.05.2011. 08:06h

Bivši američki predsjednik Bil Klinton govoriće u Budvi na inauguralnoj konferenciji posvećenoj jačanju društva jugoistočne Evrope, koja se organizuje pod pokroviteljstvom crnogorske Vlade i Atlas fondacije.

Klinton će održati glavno izlaganje na konferenciji, a prije njega će, prema saznanjima "Vijesti", govore održati i premijer Igor Lukšić i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević. Konferencija je, kako kažu organizatori, "inspirisana Klinton global inicijativom", čiji je osnivač bivši američki predsjednik.

Glavni cilj skupa, kako je "Vijestima" saopšteno iz Atlas grupe, je razmatranje “gorućih izazova sa kojima se Jugoistočna Evropa sreće, kroz razvoj prekogranične i novih modela međusektorske saradnje”.

Otvaranje Konferencije planirano je za 13 časova u hotelu "Splendid"

"Ideja iza osnivanja privatno-javnih mreža i prekograničnih modela održivog društvenog osnaživanja u regionu je jačanje saradnje među liderima država ovog regiona i njihovih poslovnih zajednica, a do sada nije osnovan nijedan forum koji se bavi ovom širokom i sve složenijom problematikom. Ova konferencija će omogućiti predstavnicima regiona da razmotre ova goruća pitanja", saopšteno je iz Atlas grupe.

Naučene lekcije Mila Đukanovića, Milana Kučana i Stjepana Mesića

Otvaranje Konferencije planirano je za 13 časova u hotelu "Splendid". Pozdravno obraćanje Kneževića bi trebalo da traje pet minuta, nakon čega je narednih deset minuta rezervisano za Lukšića. U 13:15 je planiran početak govora Klintona.

Cijeloj konferenciji prethodiće VIP koktel sa Klintonom u Vili Miločer

Poslije kraće pauze biće održana prva panel diskusija pod nazivom “Dvije decenije kasnije: naučene lekcije, nove ideje i zajedničke vrijednosti”. Učesnici su bivši čelnici Crne Gore, Slovenije i Hrvatske Milo Đukanović, Milan Kučan i Stjepan Mesić.

Drugi panel je posvećen privatno-javnom partnerstvu, a učesnici su bivši ministar obrazovanja Mađarske Malint Mađar, direktor Evropske investicione banke (EIB) Tomas Baret, direktor Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore Dragan Lajović i potpredsjednik Abu Dabi Kapital grupe Muhamed Majk Tarhini.

Cijeloj konferenciji prethodiće VIP koktel sa Klintonom u Vili Miločer, a među brojnim pozvanim su čelnici crnogorskih institucija Filip Vujanović, Igor Lukšić sa ostalim čelnicima Vlade i Ranko Krivokapić sa svojim saradnicima.

Globalne ideje za dobrobit čovječanstva

Pozvani su i bivši predsjednici i premijeri Bugarske Petar Stojanov, Ruminije Emil Konstantinesku, Albanije Alfred Mojsiu, Srbije Zoran Živković, bivši lideri iz Bosne i Hercegovine Nijaz Duraković i Mirko Pejanović.

CGI članovi su pokrenuli 1.700 inicijativa u vrijednosti od 57 milijarde dolara kojima su, kako tvrde iz te asocijacije, poboljšani životi više od 200 miliona ljudi

Bil Klinton je nakon završetka mandata, 2005. godine, osnovao Klinton globalnu inicijativu (CGI) da bi "pomogao da se globalne ideje za dobrobit čovječanstva pretvore u djelo i doprinio da se globalizovano društvo razvije u zajednicu sa višim stepenom integracije i saradnje, dijeljenja odgovornosti i vrijednosti" (iz ciljeva CGI).

Iz fonda CGI se pomaže i realizacija projekata protiv AIDS-a, gladi i siromaštva.

Među članovima CGI je i aktuelni predsjednik SAD-a Barak Obama. Među članovima su i Bil Gejts, Stiv Džobs, Al Gor, Ban Ki Mun, Hilari Klinton, Kofi Anan, Džimi Karter, Madlen Olbrajt, Met Dejmon, Demi Mur, Bred Pit...

CGI članovi su pokrenuli 1.700 inicijativa u vrijednosti od 57 milijarde dolara kojima su, kako tvrde iz te asocijacije, poboljšani životi više od 200 miliona ljudi u 150 zemalja. Od prošle godine, član CGI je i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

Koka kola specijalno uvezena iz Italije

Tim Bila Klintona, po svemu sudeći, nije davao posebne uslove za smještaj u Budvi, a prema saznanjima "Vijesti", tražili su da mu tokom boravka budu obezbijeđene limenke koka kole lajt, koja je za tu priliku uvezena iz Italije.

Na račun američkih poreskih obveznika su troškovi obezbjeđenja, kabineta i penzije

Klinton je tražio i američku kafu, a piće vodu akva monta, čiji proizvođač posluje u okviru Atlas Grupe Duška Kneževića.

Sa Klintonom dolazi i cijela ekipa ne samo saradnika, već i stručnjaka za obezbjeđenje, s obzirom da je on jedan od četvorice bivših predsjednika koji i nakon isteka mandata uživa povlastice.

Na račun američkih poreskih obveznika su troškovi obezbjeđenja, kabineta i penzije za, osim Klintona, i bivše predsjednike Džimija Kartera, kao i mlađeg i starijeg Džordža Buša. Predsjednici nakon izlaska iz Bijele kuće obično ostaju dugo u javnom životu, osnivaju fondacije, knjižare, humanitarne organizacije ili savjetuju istaknute biznismene.

Bonus video: