Crnogorski Telekom zabilježio pad prihoda u prvom kvartalu 2011.

Nepovoljni makroekonomski uticaji i tržišni izazovi odrazili su se na prihode kompanije, ali su u Telekomu, zahvaljujući optimizaciji troškova, uspjeli da nadoknade i ublaže posljedice.
0 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 06.05.2011. 15:30h

Crnogorski Telekom (CT), najveći telekomunikacioni provajder u Crnoj Gori, ostvario je u prvom ovogodišnjem kvartalu neto dobit od 1,6 miliona eura, što je za skoro 15 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz kompanije.

Ukupni prihodi, kako se navodi, pali su 2,3 odsto na 27 miliona eura, u odnosu na isti kvartal 2010, ali je “nastavak uspješne implementacije programa optimizacije troškova omogućio smanjenje troškova za 0,7 miliona eura, odnosno za 4.2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada se isključe specijalni uticaji”.

"Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni uticaji iznosila je 10,1 miliona eura, što predstavlja porast od 0,1 miliona eura ili 1,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Operativni profit (EBIT) opao je za 0,1 milion (4.7 odsto), na iznos od 1,2 miliona eura" stoji u saopštenju.

Prihodi jedinice T-Com opali su za 0,1 milion eura, odnosno za 0,6 odsto, i za prva tri mjeseca 2011 su iznosili 16.3 miliona eura.

"Pad prihoda od govornih servisa, u maloprodaji (za 0,2 miliona eura, odnosno za 2,9 odsto) kao i u veleprodaji (za 0,5 miliona, tj. 13,8 odsto) je gotovo u potpunosti nadoknađen rastom prihoda od ADSL (0,4 miliona eura tj. 18,6 odsto) i IPTV usluga (0,3 miliona tj. 26,1 odsto)" saopštili su iz CT-a

Manji nivo korišćenja fiksne telefonije, kako se objašnjava, uzrokovao je pad u maloprodaji, dok je niži nivo međunarodnog dolaznog saobraćaja uzrokovao pad prihoda u veleprodaji.

Pali su i prihodi jedinice kompanije za mobilnu telefoniju, T-Mobile, na 13,2 miliona, što je 4.1 odsto manje u poređenju sa istim periodom 2010.

- Ovaj pad je prvenstveno uslovljen smanjenjem prihoda od govornih usluga usljed intenzivne konkurencije i manjeg nivoa dolaznog saobraćaja. Istovremeno, prihodi od internet usluga su porasli za 21 odsto. EBITDA, kada se isključe specijalni uticaji, je u prvom kvartalu smanjena za 0,4 miliona ili 8 odsto, i iznosila je 4,2 miliona eura - stoji u saopštenju.

Prema podacima kompanije, na kraju prvog kvartala 2011, T-Mobile mrežu koristilo je skoro 394 hiljada korisnika, što je niže za 2,9 hiljada ili 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Porast broja pripejd korisnika je gotovo u potpunosti nadoknadio pad broja postpejd korisnika" kaže se u saopštenju.

Predsjednik Odbora direktora CT-a Danijel Sas je kazao da su se u prva tri mjeseca 2011 nepovoljni makroekonomski uticaji i tržišni izazovi odrazili na prihode kompanije, ali su, zahvaljujući optimizaciji troškova uspjeli da nadoknade i ublaže uticaj tih trendova.

Bonus video: