Centralna banka Crne Gore skida zabranu Prvoj banci da daje kredite

Guverner Radoje Žugić najavio da će ta banka uskoro postati slobodan igrač na bankarskom tržištu.
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Arhiva Vijesti
Radoje Žugić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.04.2011. 07:00h

Centralna banka Crne Gore uskoro će u potpunosti ukinuti zabranu na odobravanje novih kredita Prvoj banci, koja je u većinskom vlasništvu brata doskorašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, prenijela je agencija Rojters najave guvernera CBCG Radoja Žugića.

"Imamo informacije da je Prva banka dostigla potrebne parametre za poslovanje i narednih dana ćemo i zvanično objaviti da je ta banka postala slobodan igrač na bankarskom tržišu" kazao je Žugić u razgovoru za Rojters, tokom njegovog boravka u Sarajevu.

Agencija podsjeća da je Prvoj banci 2009. godine onemogućeno kreditiranje, upravo odlukom CBCG kada je njen guverner bio Ljubiša Krgović, zbog loše likvidnosti i procedura koje su dovele do visokog nivoa loših kredita.

Ta mjera djelimično je suspendovana u februaru ove godine kada je Savjet CBCG dozvolio da banka može odobravati kredite, ali pod posebnim mjerama i monitoringom.

Rojters prenosi da su pojedine konkurentske banke i strani analitičari ukazivali na favorizovanje Prve banke od strane Vlade, zbog plasiranja depozita na njene račune zbog čega je ta banka doživjela dramatičan rast tokom buma na tržištu koji je vrhunac dostigao 2008. godine.

Prema dokumentaciji američke vlade i dopisa iz novembra 2008. godine (koji su objavljeni zahvaljujući aferi Vikiliks), aktiva Prve banke porasla je sa 29 miliona u junu 2006. na čak 546 miliona eura za samo dvije godine, „ostavljajući mnoge da spekulišu kako jedna banka u maloj zemlji može da poraste tako snažno, tako brzo”.

Rojters podsjeća da je Prva banka na jesen 2008. godine dobila kredit od vlade u iznosu od 44 miliona eura.

Upitan da li je Centralna banka pod političkim pritiskom odlučila da ukine preostale zabrane prema Prvoj banci, Žugić je kazao: “CBCG je aktivno uključena u politiku, ali isključivo u onu svoju, institucionalnu”.

Bonus video: