Bez ugovora o radu na neodređeno teško do stambenih kredita

"Moje mišljenje je da se ova činjenica ne može koristiti kao dodatni argument u prilog kritikovanja novog Zakona o radu", kazao je Zaimović
0 komentar(a)
Esad Zaimović, Foto: Arhiva Vijesti
Esad Zaimović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.04.2011. 16:08h

Predsjednik udruženja banaka Crne Gore i glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović je kazao “Vijestima” da će radnici koji nemaju potpisane ugovore o radu na neodređeno vrijeme “prilično teško” dolaziti do stambenih kredita. Međutim, on je rekao da nijesu u mnogo boljoj poziciji ni oni kojima ugovor o radu nije oročen.

"Prilično je teško, zbog ukupne situacije, ispuniti uslove za dobijanje stambenog kredita i za građane koji imaju stalni radni odnos, a kamoli za one koji imaju rješenje na određeno. Moje lično mišljenje je da se ova činjenica ne može koristiti kao dodatni argument u prilog kritikovanja novog Zakona o radu", kazao je Zaimović.

Na pitanje kakva je sada kreditna politika banka za građane koja nemaju rešenje o stalnom radnom odnosu, Zaimović je rekao:

"Mislim da banke imaju određene proizvode za zaposlene na određeno vrijeme, kao i za nezaposlene, ali da se uglavnom radi o kratkoročnim kreditima. Svakoj banci je prioritet da sagleda finansijsko stanje dužnika zbog analize njegovih mogućnosti da vraća kredit. Rad na određeno vrijeme smanjuje izglede klijenta za dobijanje kredita, ali ponavljam da to ne može biti bitan argument protiv usvajanja novog Zakona u radu", kazao je Zaimović i dodao da postoji mnogo značajnih razloga zbog kojih bi trebalo usvojiti izmjene.

Bonus video: