Poslanici ostali bez odgovora o KAP-u

Menadžment KAP-a nije dostavio biznis plan, zbog čega je ranije odlagano saslušanje, ali su članovi Komisije ipak odlučili da održe sjednicu.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 17:59h

Kontrolno saslušanje predstavnika Vlade i uprave podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) u Skupštini nije donijelo ništa konkretno, jer su na pitanja opozicionih predstavnika i direktorke Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanje Ćalović dati uopšteni odgovori ili ih uopšte nije bilo.

Na konkretna pitanja o poslovanju KAP-a, ministar ekonomije Vladimir Kavarić obećao je Komisiji za kontrolu i praćenje postupka privatizacije da će odgovore dostaviti naknadno, pismenim putem.

Menadžment KAP-a, sa druge strane, nije dostavio biznis plan, zbog čega je ranije odlagano saslušanje, ali su članovi Komisije ipak odlučili da održe sjednicu.

Radulović: Nema plana, ni vizije

Opozicioni predstavnici i MANS tražili su odgovore na pitanja zašto Vlada Ugovorom o poravnanju oprašta većinskom vlasniku KAP-a milionske dugove, zašto se država nije bolje obezbijedila tim ugovorom, kolike su investicije poslodavca do sad realizovane i koliki su trenutni dugovi firme prema Elektroprivredi, za utrošenu električnu energiju.

Član Odbora direktora KAP-a Andrej Kuznjecov kazao je da će biznis plan, kojeg je menadžment pripremio, biti ozvaničen na skupštini akcionara 4. maja, kada bi trebalo da se i zvanično imenuje predstavnik države u Odbor

On je ponovo optužio Vladu da je ugovorom o prodaji KAP-a a kasnije i o poravnanju oštetila državu i praktično uništila fabriku od koje zavisi cjelokupna ekonomija.

"Da li će neko odgovarati za štetu koja je 20 godina napravljena KAP-u? Ministre, znate li viziju za KAP? Da li ćete im dati i termo blok 2, možda?", neka su od pitanja koja je postavio Radulović.

On tvrdi da sa postojećim strateškim partnerom, ruskim CEAC-om, KAP nema budućnosti i pozvao konzorcijum fakulteta koji je radio analizu da uradi novu koja će dati odgovore na pitanja na koji način fabrika može da uspije.

"Ja duboko vjerujem u KAP, ali ovo nema nikakvog smisla. Njihovi planovi su besmisleni i pozivam vas da naredne neđelje sa kamerama prošetamo Kombinatom i da vidimo te fatamorgane od investicija o kojima nam pričaju Rusi", dodao je Radulović.

On tvrdi da je ugovor o poravnanju zapravo kompromis „tajkuna sa obje strane“.

Ćalović: Veći dugovi nego prije privatizacije

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović pitala je Kavarića da odgovori na pitanja koliko su iznosila ulaganja u KAP, ali ne računajući 300 miliona koje je CEAC KAP-u dao pod kamatu.

"To se ne može računati kao investicija", navela je Ćalović.

Ona je tražila da Vlada objelodani ugovor KAP-a i kompanije Glenkor, koji je, kako je dodala, i premijer Igor Lukšić označio spornim. Traži i zahtjev za pokretanje arbitraže, koji je u međuvremenu povučen, a u kojem predstavnici CEAC-a navodno iznose optužbe za krivična djela.

"Da li je Vlada platila CEAC-u platila 2,1 milion eura za akcije KAP-a i milion za one u Rudnicima boksita nakon poravnanja i ako jeste, iz koje budžetske stavke je to izdvojeno, s obzirom da nije bilo plana a zanima me i ekonomska logika takvog poteza", pitala je Ćalović, ali je ostala bez odgovora.

Ona tvrdi da su današnji dugovi KAP-a veći nego oni prije privatizacije.

Mandić sumnja na korupciju

Predsjednik Komisije Andrija Mandić tražio je odgovor zašto je 2005. godine potpisan štetan ugovor o kupoprodaji, koji je načinio veliku štetu državi i ekonomiji.

"Da li je u pozadini svega korupcija, a ja mislim da jeste", pitao je Mandić.

Ministar Kavarić je, od konkretnih cifri, naveo onu ispod milion koliko je, prema njegovim riječima, koštala pokrenuta arbitraža te da bi ta suma bila mnogo veća da ona nije obustavljena. I Kavarić je očekivao da će dobiti biznis plan, jer smatra da je budućnost KAP-a u dugoročnom obezbijeđivanju izvora energije i sprovođenju investicija u tehnologije.

On je kazao da ne zna detalje ugovora sa Glenkorom, jer ga, kako kaže, još nije vidio.

Član Odbora direktora KAP-a Andrej Kuznjecov kazao je da će biznis plan, kojeg je menadžment pripremio, biti ozvaničen na skupštini akcionara 4. maja, kada bi trebalo da se i zvanično imenuje predstavnik države u Odbor.

"Biznis plan urađen je na 120 strana i objašnjava ideje menadžementa o vođenju kompanije u ovom trenutku. Uprava ima viziju i to je najbitnije", rekao je Kuznjecov.

On nije mogao da odgovori na pitanje koliko KAP trenutno duguje EPCG za struju, navodeći da se taj iznos stalno smanjuje.

"U razgovorima sa predstavnicima EPCG dogovorili smo da dug do kraja aprila smanjimo za 5 miliona. Cilj nam je da sa EPCG napravimo strateško partnerstvo", dodao je Kuznjecov.

Mandić je na kraju rasprave saopštio da će zaključke pripremiti nakon što članovima Komisije budu dostavljeni pismeni odgovori na sva postavljena pitanja.

Galerija

Bonus video: