Novim zakonom poslanici neće moći u upravne odbore

Novo rješenje sigurno će imati veliki odjek među članovima zakonodavne vlasti, naročito iz redova vladajuće DPS-SDP koalicije
0 komentar(a)
Skupština DPS, Foto: Arhiva Vijesti
Skupština DPS, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.04.2011. 07:09h

Poslanici više neće moći da budu u rukovodstvima kompanija, a Komisija za utvrđivanje konflikta interesa ubuduće će imati mogućnost da provjerava podatke funkcionera o njihovom imovnom stanju, predviđeno je inoviranim tekstom izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je pripremilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), a koje “Vijesti” posjeduju.

Prema tom predlogu, poslanici neće moći da budu predsjednici organa upravljanja i nadzornih organa, izvršni direktori, članovi menadžmenta javnih preduzeća i ustanova ili dugih pravnih lica koji su u državnom i opštinskom vlasništvu.

Poslanici će se, ukoliko to rješenje na kraju usvoje Vlada i Skupština, pridružiti ministrima, sudijama, državnim tužiocima i njihovim zamjenicima, koji shodno važećem zakonu ne mogu biti izvršni direktori, članovi menadžmenta javnih preduzeća i ustanova u državnom i opštinskom vlasništvu, kao i u organima upravljanja i nadzornim organima.

Novo rješenje sigurno će imati veliki odjek među članovima zakonodavne vlasti, naročito iz redova vladajuće DPS-SDP koalicije, koji su uz poslaničke zaposjeli i druge fotelje u brojnim državnim i opštinskim preduzećima.

O iznosima koje primaju najbolje svjedoče podaci iz evidencije javnih funkcionera na sajtu Komisije, a ništa manje nije zanimljivo da imaju mogućnost da se opredijele koju će platu primati.

Ako je poslanička zarada (prosjek oko 1.500 eura) manja od neke druge pozicije, onda se poslanik opredjeljuje da od rada u poslaničkoj klupi uzme samo “paušalnu nadoknadu”, dok punu platu prima na drugom mjestu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: