U julu će se znati da li će se država još zadužiti

Zaduženja neophodna zbog deficita što je saopšteno prije usvajanja budžeta za koji su poslanici glasali.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 14:32h

Pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić je na sjednici Odbora za ekonomiju kazao da se još ne zna da li će nedavno zaduženje od 180 miliona eura emitovanjem obveznica biti dovoljno za normalno funkcionisanje ovogodišnjeg budžeta ili će biti potrebna nova zaduženja.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović je pitao da li će do kraja godine biti potreban suštinski rebalans državnog budžeta.

"Nedavno smo se zadužili na tržištu eurobveznica u iznosu od 180 miliona eura, dok je zakonom predviđeno da se zadužimo u iznosu od 325 miliona, a što je objavljeno u Službenom listu sredinom marta.

Da li će iznos od 180 miliona biti dovoljan za ovu budžetsku godinu ili će biti potrebna nova zaduženja"pitao je Damjanović.

Pavličić je istakao da su zaduženja neophodna zbog deficita što je saopšteno prije usvajanja budžeta za koji su poslanici glasali.

"Emitovanje eurobveznica je najbolji posao za javne finansije koji smo obavili u ovoj godini, jer smo zemlja sa niskim kreditnim rejtingom. Da li će biti dovoljno vidjećemo do kraja jula.

Ovo je prvi kvartal i on je najslabiji u crnogorskoj ekonomiji, dok je treći kvartal najbitniji. Uz to, rastu rashodi u vidu penzija i socijalnih davanja" kazao je Pavličić .

Damjanović je rekao da je deficit nastao zbog loše politike u javnim finansijama koja je vođena u prethodnom periodu na državnom i lokalnom nivou, dok je Jelić ocijenio da je deficit posledica ekonomske krize i da država emitovanjem euroobveznica vodi odgovornu politiku.

Odbor za ekonomiju, budžet i finansije usvojio je juče izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2011. godini koje su donesene zbog reorganizacije Vlade i uskađivanja naziva potrošačkih jedinica, a za čiju primjenu nijesu potrebna dodatna sredstva.

Pavličić je objasnio da su izmjene potrebne i zbog isplata bruto zarada u skladu sa rješenjima propisanim Opštim kolektivnim ugovorom kojim su ukinite pozicije naknada za topli obrok i godišnji odmor koje su postale sastavni dio startnog dijela zarade.

"Sredstva planirana Zakonom o budžetu za 2011. godinu ostaju u istom iznosu i vrši se samo tehničko spajanje i razdvajanje određenih potrošačkih jedinica i odgovarajućih programa koje ne dovode do izmjena u ukupnom iznosu planiranih sredstava" objasnio je Pavličić.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić rekao je da se sa izmjenama kasni jer se ušlo u četvrti mjesec 2011. godine, te da se postavlja se pitanje kako su do sada obavljane isplate navodeći za primjer novo Ministarstvo nauke.

Poslanik SDP -a Raško Konjević tražio je objašnjenje o tome zašto je država preuzela dugove Javnog servisa u vrijednosti od skoro milion eura i kako je taj trošak nastao kad se Javnom servisu opredjeljuju sredstva iz budžeta, ali Pavličić nije dao precizan odgovor.

Za Vladu neprihvatljiva rezolucija PzP-a o krizi

Odbor je započeo raspravu o Predloga rezolucije o hitnim mjerama za ublažavanje posljedica ekonomske krize na standard stanovništva koju je podnio PZP i koja, između ostalog, predviđa državne robne rezerve, paket mjera za stabilizaciju cijena hrane, plan otkupa poljoprivrednih proizvoda, stimulativne cijene za viškove poljoprivrednih proizvoda.

Pomoćnik Ministra ekonomije Nina Vujošević kazala je da je rezolucije PZP -a neprihvatljiva jer bi sprovođenje njenih mjera odvelo Crnu Goru u period tranzicionog procesa i državni intervencionizam, dok je lider PZP-a Nebojša Medojević ocijenio da je riječ o strukturnim, a ne privremenim poremećajima kako tvrdi Vlada.

"To će dovesti do novih posledica koje će izazvati nova zaduženja koja neće biti produktivna rekao je Medojević.

Odbor je razmotrio i izmjene i dopune zakona o geološkim istraživanjima i elektronskim komunikacijama.

Bonus video: