Političari: Ovakva poskupljenja ne bi izdržali ni bogatiji

Poskupljenja životnih namirnica ugrožavaju najviše standard onih slojeva stanovništva koji žive sa skromnim primanjima, a takvih je najviše udržavi, smatraju u SDP-u
0 komentar(a)
mex, Foto: Boris Pejović
mex, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2011. 19:29h

Smanjenje akciza na gorivo, izrada kvalitetnog socijalnog programa kojim bi se pomogle najugroženije kategorije stanovništva, obezbjeđivanje subvencija na najosnovnije prehrambene proizvode, preispitivanje politke marži kod trgovaca, predočavanje jasnih činjenica zašto neki osnovni životni proizvod mora da poskupi uprkos tome što je snižena cijena električne energije za 30 odsto za mala preduzeća…, neki su od kratkoročnih poteza koje Vlada treba da preduzme u cilju ublažavanja posljedica izazvanih talasom poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ocijenili su predstavnici političkih partija.

U SNP-u smatraju da bi novi talas poskupljenja teško izdržali i građani onih zemalja koje imaju bolji životni standard, zbog čega Vlada hitno mora reagovati tako što će privremeno smanjiti akcize na gorivo.

"Na taj način bi se umanjio trenutni udar poskupljenja što bi imalo efekta i na životni standard građana. Treba razmišljati o subvencijama na poljoprivredne proizvode, smanjenju disbalansa između uvoza i izvoza na hranu", kazao je poslanik SNP-a Dragoslav Šćekić.

Mora se preispitati i politika marži trgovaca koje su mnogo veće nego što bi trebalo, a što bi imalo pozitivne efekte na standard građana

U SDP-u su ocijenili da poskupljenja životnih namirnica ugrožavaju najviše standard onih slojeva stanovništva koji žive sa skromnim primanjima, a takvih je najviše u državi.

"Treba provjeriti da li u uslovima kada je struja za malu privredu pojeftinila za 30 odsto ima realnog opravdanja kod proizvođača da poskupe hljeb. Ministarstvo poljoprivrede treba da izađe s jasnom kalkulacijom u tom dijelu i da opravdanje za odluke o poskupljenju učini javnim. U svakom slučaju, dobro je što u tom talasu poskupljenja imamo smanjenje cijena električne energije", ocijenio je poslanik SDP-a Raško Konjević.

Poslanik DPS-a Zoran Vukčević rekao je da zbog otvorenosti ekonomije i uvozne zavisnosti poskupljenja koja se događaju na globalnom tržištu imaju direktni uticaj i na domaće tržište.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: