I pored oporavka, posljedice krize ćemo osjećati

Broj privrednih subjekata sa blokiranim računima i ukupna dugovanja po osnovu blokade u odnosu na mjesec ranije bilježe rast: Prema podacima Centralne banke Crne Gore u blokadi bilo 54.517 firmi sa dugovanjima od 285 miliona eura.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2011. 20:12h

Na kraju januara u blokadi je bilo 54.110 firmi sa dugovanjima od 265,2 miliona eura, dok je na kraju prošle godine bilo blokirano 14.113 računa sa 253,9 miliona eura.

"Koncentracija duga na kraju februara je relativno velika, tako da na primjer 10 najvećih dužnika, odnosno svega 0,07 odsto od ukupno evidentiranih dužnika učestvuju sa čak 21,19 odsto u odnosu na prethodno navedeni ukupan dug, što znači da njihova blokada iznosi 60,4 miliona eura.

Pedeset najvećih dužnika koji čine 0,35 odsto od ukupno evidentiranih dužnika učestvuju sa 42,09 odsto u odnosu na prethodno navedeni dug, tako da njihova blokada iznosi 119,9 miliona eura", kazali su u CBCG.

Neprekidna blokada do jedne godine

Prema podacima u neprekidnoj blokadi do jedne godine bila su 2.542 izvršna dužnika čija blokada je iznosila 57,1 milion eura (20,03 odsto ukupnog iznosa blokade), dok je duže od godinu dana bilo u blokadi 11.885 izvršnih dužnika sa iznosom blokade od 227,9 miliona eura (79,97 odsto ukupnog iznosa blokade.

"Od 50 izvršnih dužnika koji imaju najveći iznos duga na kraju februara 39 je bilo u neprekidnoj blokadi duže od godinu dana i njihova blokada iznosi 93 miliona eura ili 32,62 odsto ukupnog iznosa duga, dok je 11 izvršnih dužnika bilo u blokadi do godinu dana sa iznosom od 26,9 miliona eura, što čini 9,46 odsto ukupnog iznosa blokade", kazali su u CBCG.

Posljedice globalnih kretanja

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kazao je “Vijestima” da je sve veća nerastuća nelikvidnost privrede posljedica ukupnog stanja u kome se nalazi ekonomija pod uticajem globalnih kretanja.

"Posljedice globalnih kretanja, uprkos tome što je naša ekonomija u fazi oporavka, dominantno imaju uticaj na nelikvidnost privrede, a na takvo stanje utiče i spoljnotrgovinskog bilansa države u kome se osjeća nedostatak stranih direktnih investicija.

Na nelikvidnost utiče ograničena ponuda kreditnih linija

Na unutrašnjem planu na nelikvidnost utiče ograničena ponuda kreditnih linija komercijalnih banaka koja je logična jer je smanjena privredna aktivnost i povećan je kreditni rizik koji je posljedica dešavanja iz nekog ranijeg perioda", ocijenio je Kostić.

Problem nelikvidnosti, prema njegovim riječima, kratkoročno se može ublažiti kroz veću dostupnost finansijskih sredstava, a dugoročno rješenje je podizanje konkurentnosti.

Bonus video: