Vlada spriječava poskupljenje hljeba i mlijeka

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević kazao je da će usvojene “aktivne mjere” pomoći mljekarima da zadrže cijene mlijeka na sadašnjem nivou
0 komentar(a)
Hljeb, Foto: Vesko Belojević
Hljeb, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.02.2011. 15:47h

Vlada je danas usvojila set mjera od kojih se očekuje da će spriječiti najavljena poskupljenja hljeba i mlijeka u Crnoj Gori.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević kazao je da će usvojene “aktivne mjere” pomoći mljekarima da zadrže cijene mlijeka na sadašnjem nivou-

“A što se tiče hljeba, Vlada, proizvođači i trgovci trenutno imaju dovoljno rezervi da vekna od 600 grama ne poskupi”, dodao je Milošević nakon sjednice Vlade.

Vlada je, prema njegovim riječima, razmotrila modalitet za vođenje aktivne ekonomske politike kako ne bi došlo do povećanja cijene hljeba, “u cilju zaštite najugroženijeg dijela stanovništva”.

“Smatrajući da ima dovoljno rezervi i kod proizvođača i kod trgovaca, nastavićemo aktivnosti u komunikaciji sa njima i smatramo da ta komunikacija može zadržati sadašnje cijene osnovnih kategorija hljeba”, naveo je Milošević.

Vlada je, prema njegovim riječima, u okviru agrobudžeta povećala premije za mlijeko za 27,3 odsto, na 7 centi za litar, premije po grlu za 15,3 odsto, a povećaće se podrška investicijama u stočarskoj proizvodnji sa sadašnjih 30 na 50 odsto.

Agrobudžetom je predviđena i podrška za nabavku stočne hrane.

“Agrobudžetom će biti predviđeno i povećanje premija u ratarskoj proizvodnji za 15,4 odsto, što će uticati na smanjenje stone hrane koja se proizvodi u Crnoj Gori. Smatramo da će predviđene mjere doprinijeti ne samo povećanju otkupa i većoj konkurentnosti naših proizvođača, već i smanjenju uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda kao i zapošljavanju novih ljudi u poljoprivredi“, rekao je Milošević

Bonus video: