Predrag Nenezić predsjednik uprave Aerodroma

Doskorašnji ministar turizma Predrag Nenezić uskoro će biti izabran za predsjednika Odbora direktora Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore - saznaju “Vijesti” u Vladi.
407 pregleda 0 komentar(a)
nenezic, Foto: Arhiva "Vijesti"
nenezic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.02.2011. 07:53h

Nakon što ga Vlada prvo imenuje za člana, očekuje se da Odbor direktora Nenezića izabere za predsjednika, jer to mjesto u raspodjeli vlasti pripada DPS-u.

Do jeseni je funkciju predsjednika Odbora direktora Aerodroma obavljao Radoje Žugić, koji je postao guverner Centralne banke.

Ko vlada aerodromom?

Aerodromi važe za jednu od državnih kompanija koju kontroliše SDP. Direktor je kadar te partije Milovan Đuričković, a član uprave Ranko Krivokapić, lider SDP-a i parlamenta.

Poslovanje Aerodroma je prilično pod velom tajne, jer se vrlo rijetko objavljuju rezultati, osim ako se pod tim ne podrazumijeva broj aviona koje su opslužili i slično.

Takođe, brojne kontroverze prate rad kompanije, od toga da se SDP jednim dijelom finansira od para Aerodroma, da se tamo zapošljavaju članovi porodice i rodbina funkcionera te partije, do toga da ima malverzacija prilikom nabavki i investicija.

O tome svjedoči i nalaz Državne revizorske institucije (DRI) koja je utvrdila da je javno preduzeće Aerodromi Crne Gore tokom 2008. i 2009. sprovelo niz javnih nabavki sa propustima, od nedostatka potrebne dokumentacije, loših procjena vrijednosti traženih usluga, do sprovedenih radova, odnosno nabavki bez odobrenja nadležnih organa.

Na aerodromu bilo kršenja zakona

Kršenje zakona utvrđeno je, između ostalog, u nabavci za rekonstrukciju i adaptaciju stare pristanišne zgrade na aerodromu Podgorica, jer je prekoračena ugovorena vrijednost za skoro četvrtinu.

Planirana vrijednost projekta je bila 3,5 miliona eura, ugovorena vrijednost nakon sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke je bila 3,82 miliona, dok je izvedena vrijednost radova bila 4,77 miliona eura ili 24,9 odsto više od ugovorene vrijednosti. Kasnije se ispostavilo da je investicija bila mnogo veća, ali ono što je interesantno je da je Aerdrom potrošio toliki novac da bi dobio, između ostalog, kongresnu multimedijalnu salu koja uopšte nije potrebna.

Ugovorena vrijednost je prekoračena i prilikom proširivanja platforme za generalnu avijaciju na aerodromu Tivat.

"Ugovorena vrijednost radova je bila 1,96 miliona eura, a vrijednost izvršenih radova je bila 2,21 milion, odnosno 244 hiljade eura više, ili 12,4 odsto. Nema Aneksa ugovora za prekoračenu vrijednost, što je suprotno Zakonu o obligacionim odnosima", utvrdili su, između ostalog, revizori.

Bonus video: