Traži se vanredni kongres sindikata

Republički odbor Sindikata finansijskih organizacija ocijenio je da je vanredni kongres Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), s obzirom na ukupno stanje u toj organizaciji, jedino rješenje.
0 komentar(a)
sindikat, Foto: Arhiva "Vijesti"
sindikat, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.02.2011. 19:37h

Odbor je na sjednici ocijenio i da zahtjeve pojedinih granskih sindikata i opštinskih povjereništava ne treba smatrati antisindikalnom kampanjom, već dobrom namjerom.

Zaključeno je, kako se navodi u saopštenju poslije sastanka, da ostavka generalnog sekretara ne povlači sve opšte izbore, te da bi prihvatanje opštih izbora značilo narušavanje pravne sigurnosti i suspenziju odredbi Statuta finansijskih organizacija CG i Statuta SSCG, s obzirom na to da izabranim funkcionerima i organima mandat traje pet godina.

"Odbor cijeni da će se održavanjem vanrednog kongresa postići koncezus o ključnim pitanjima rada, organizovanja i djelovanja, kako organa Saveza, tako i sindikalnih organizacija i naglašava da već izabrani Sekretarijat za pripremu vanrednog kongresa ima puni kapacitet da sprovede sve neophodne radnje", navodi se u saopštenju i ocjenjuje da u posljednjih 10 godina nije bilo “valjanih pokušaja da se izradi ozbiljnija koncepcija dugogodišnje strategije sindikalne reforme“.

Na sjednici je, kako se ističe, konstatovano da SSCG ima ljudskih resursa “koji mogu pronaći smisao Sindikata i koji shvataju da je Savez sindikata potreban, da je savremena organizacija koju zahtijeva 21. vijek”.

Odbor je, dodaje se, ocijenio potrebnim formiranje grupacije granskih sindikata, radi ekonomičnijeg i racionalnijeg djelovanja i unapređivanja socijalnog dijaloga.

Bonus video: