Do 2014. još 215 miliona dolara pomoći

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je juče novu Strategiju o saradnji za Crnu Goru za period od 2011. do 2014. godine kojom se predlaže pozajmica od 215,7 miliona dolara pomoći.
0 komentar(a)
Zgrada Svjetske Banke, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Svjetske Banke, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2011. 18:48h

"Pomoć ima za cilj pružanje podrške u sprovođenju aktivnosti u okviru dva glavna prioriteta jačanja institucija i konkurentnosti u skladu sa EU zahtjevima i poboljšanje upravljanja životnom sredinom, uključujući i smanjenje troškova ekoloških problema", saopšteno je iz Svjetske banke.

Strategija, kako se ističe, odražava status Crne Gore kao srednje razvijene zemlje sa višim prihodima, dobro definisanim razvojnim prioritetima i sveobuhvatnim ciljem unapređenja procesa integracija.

Glavni djelovi Strategije biće podrška za stvaranje otpornijeg finansijskog sektora kroz dvije uzastopne aktivnosti u 2011. i 2012. godini i dva nova investiciona zajma za visoko obrazovanje, nauku, inovacije i upravljanje industrijskim otpadom.

Strategija predviđa manja ulaganja kako bi se olakšalo učešće Crne Gore u Regionalnom programu za osiguranje od prirodinih katastrofa. U 2013. godini Vlada Crne Gore i Svjetske banke će formalno razmotriti napredak u odnosu na strategiju što bi u zavisnosti od uspješnosti omogućilo realizaciju još jednog projekta u okviru prioritetnog sektora koji tek treba odrediti.

Od Međunarodne finansijske korporacije (IFC) se očekuje, kako su rekli u Svjetskoj banci, da pruži savjetodavne usluge koje poboljšavaju poslovne klime i konkurentnost zemlje i imati nova ulaganja u privatna preduzeća s pojavom novih mogućnosti.

"Očekivani nivo podrške će biti u rasponu od 40 do 50 miliona dolara u toku sprovođenja strategije", saopšteno je iz Svjetske banke.

Bonus video: