Duško Knežević zabija prst u oko Vladi

Lukšić će predložiti Savjetu za privatizaciju da prekine pregovore o privatizaciji Monte Pranca gdje je Atlas grupa vodeći član konzorcijuma.
92 pregleda 0 komentar(a)
FEP protest, Foto: Vesko Belojević
FEP protest, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.01.2011. 15:46h

Predsjednik vlade Igor Lukšić kazao je da će vlada za 69.000 kupiti 30 odsto akcija FEP-a, kako bi sprovela program reorganizacije do kraja.

Komentarišući odluku Atlas monta biznismena Duška Kneževića da povuče akcije iz te fabrike Lukšić je kazao da je taj potez doživio kao prst u oko vladinoj odluci da riješi problem u toj fabrici.

Baš dan nakon Kneževićeve odluke, Lukšić je novinarima rekao da će predložiti Savjetu za privatizaciju da prekine pregovore o privatizaciji Monte Pranca gdje Atlas grupa vodeći član konzorcijuma sa Piterom Mankom, kanadskim milijarderom.

Lukšić je kazao da će od Komisije za hartije od vrijednosti tražiti izmjene zakona o investicionim fondovima.

“Treba uvesti malo više reda u tu oblast, jer očigledno da su investiocioni fondovi što se Vlade tičer pali na ispitu. Čakl razmastram mogućnost da se uvede porez na njihove akcije u predizećima koja su u gubicima ili stečaju”

Knežević ostavio vladi vruć krompir

Dok su predstavnici radnika Fabrike elektroda iz Plužina (FEP) razgovarali juče u Vladi i tražili pomoć za rješavanju krize, a u čemu je uključen i kabinet premijera Igora Lukšića, Atlas Mont fond, koji kontroliše FEP, prodao je na berzi svojih 34,65 odsto akcija za samo 69,6 hiljada eura.

Atlas fond, kojeg kontroliše biznismen Duško Knežević, prepustio je na taj način Vladi da se ubuduće sama bavi socijalnim problemima oko 175 zaposlenih u FEP-u, koji inače ne radi.

Direktorica Atlas mont fonda Mirjana Damjanović kazala je juče “Vijestima” oko 17 časova da ne zna ko je kupio akcije FEP-a.

"Proteklih dana bilo je interesovanja nekoliko brokerskih kuća", navela je ona i potvrdila da je navedeni paket akcija prvobitno bio dat na prodaju po višoj cijeni.

Kupac je stranac

Prema informacijama “Vijesti” iz poslovnih krugova, kupac je stranac koji nema veze sa djelatnošću fabrike. Iz istih izvora se moglo čuti da je vjerovatno u pitanju fiktivna transakcija, kako bi Atlas fond izbjegao odgovornost za rješavanje problema, iako je Vlada spremna da pomogne.

U Vladi su juče bili iznenađeni informacijama sa Montenegroberze da je Atlas prodao svoje akcije u Fabrici elektroda jer su prethodnih dana razmatrali nekoliko alternative za spas fabrike. Izvor “Vijesti” iz Vlade tvrdi da treba sačekati da se najprije vidi ko je novi vlasnik 34,65 odsto akcija, ali smatra da je uvođenje stečaja sada mnogo vjerovatnija alternativa za rješavanje problema u plužinskoj fabrici.

Nije prvi put da Atlas fond bježi od obaveza

Ovo nije prvi put da Atlas fond, kao vodeći akcionar u nekoj firmi, “bježi” od obaveza prema radnicima. Prije nekoliko godina ostao je u sjećanju slučaj kompanije Staklenici iz Golubovaca, kada je Atlas Mont fond navodno prodao svoj vlasnički udio anonimnoj firmi Hempton sa Tortole, samo da bi se oslobodio bilo kakvih obaveza prema nezadovoljnim radnicima koji su mjesecima prije toga tražili neisplaćene zarade i pokretanje proizvodnje.

Inače, firma Hempton je i akcionar FEP-a, Atlas Mont fonda, Jadranskog sajma i drugih, što pokazuje da je povezana sa Atlas grupacijom.

Radnici traže pokretanje proizvodnje

Radnici FEP-a, jedine fabrike takve vrste u Crnoj Gori koja je sa radom počela 1985. godine, 27. decembra su započeli sa dvanaestočasovnim protestima u hladnim fabričkim halama, ne bi li na taj način skrenuli pažnju na sebe.

Oni traže pokretanje proizvodnje, isplatu 20 zarada, povezivanje radnog staža od decembra 2004. i isplatu otpremnina za radnike koji su tehnološki višak po važećem Kolektivnom ugovoru.

Procijenjeno je da je višak oko 70 zaposlenih, a za odlazak iz preduzeća, uz otpremnine prema važećem kolektivnom ugovoru koje iznose 8.500 eura, prijavilo se njih 45.

Atlas fond je vodeći akcionar FEP-a skoro čitavu proteklu deceniju i imao je punomoćje drugih fondova da imenuje upravu kompanije.

Drugi po veličini akcionar FEP-a je fond Trend sa 11,81 odsto akcija. Iako oba fonda zajedničkog ulaganja trenutno na svojim računima posjeduju po oko 10 miliona eura, nijesu pokazivali interesa za spas plužinske fabrike, već su iz Atlas Monta u proteklom periodu tražili da se kompanija u partnerstvu sa Vladom spasava garancijama ili novcem poreskih obveznika Crne Gore.

Premijer zadužio asvjetnika da se pozabavi FEP-om

Radnicima FEP-a iz Vlade je nedavno poručeno da je “prepoznat ekonomski interes da se pomogne u rješavanju složenih problema, i u tom smislu Ministarstvo ekonomije ponudilo je određena rješenja koja su, u cilju stabilizacije situacije, prezentirana menadžmentu kompanije i predstavnicima sindikata”. I premijer Lukšić je svog savjetnika Predraga Stamatovića odredio da se pozabavi ovim problemom.

Radnici čekaju do 31. januara Plužine

Ni nakon jučerašnjeg razgovora predstavnika Sindikata Fabrike elektroda iz Plužina i ministarstava rada i ekonomije nije postignut nikakav dogovor.

"Na sastanku nam je potvrđeno da se većinski vlasnik Atlas fond nije izjasnio na ponuđeno rješenje Ministarstva ekonomije. Dogovoreno je da do 30. januara predstavnici Ministarstva ekonomije ponude novo rješenje većinskom vlasniku za rješenje trenutne situacije u FEP-u.

Do tog datuma radnici će sačekati najavljene sastanke i moguća rješanja a na zboru koji je zakazan za 31. januar će odlučiti o daljim potezima i mogućoj radikalizaciji protesta", saopštili su iz Sindikata FEP-a, koji su ranije najavili da bi radikalne mjere protesta mogle biti blokada magistralnog puta Nikšić - Plužine.

Sastanku je prisustvovala pomoćnik ministra rada Anka Stojković, glavni republički inspektor Angelina Međedović, predstavnik Ministarstva ekonomije Goran Nikolić i savjetnik predsjednika Vlade za unapređivanje poslovnog ambijenta Predrag Stamatović.

Dug oko šest miliona

Iz Atlas Monta su nedavno predlagali Ministarstvu ekonomije da primijeni model restrukturiranja u ovoj kompaniji kao što se to desilo u Kombinatu aluminijuma, Željezari, Rudnicima boksita i drugim.

"Vlada bi na ovaj način ušla u vlasništvo FEP-a i imala bi isti iznos akcija kao Atlas mont fond, a neposredno bi kontrolisala realizaciju usvojenog programa. Ima realnih mogućnosti da se dogovorimo na ovim principima.

Kao odgovoran akcionar ove kompanije, a prije svega, vodeći računa o interesima akcionara fonda i dalje smo spremni da damo svoj doprinos, kako bismo rješili trenutnu situaciju u FEP-u, u mjeri u kojoj je to realno. Vjerujemo da se na ovoj osnovi može naći trajno i održivo rješenje za radnike i za samu fabriku", izjavila je nedavno direktorica fonda Mirjana Damjanović.

Iz Atlas Mont fonda su saopštili da FEP ima “dugovanja prema dvije poslovne banke od dva miliona eura, te da su obaveze prema radnicima iz ranijeg perioda, i poslije obustave proizvodnje najznačajnija stavka”.

Zajedno sa obavezama prema dobavljačima dug iznosi šest miliona eura, a sa dugom iz vremena izgradnje fabrike, proizilazi da su ukupne obaveze FEP-a osam miliona eura, što je skoro dvostruko više nego procijenjena vrijednost imovine fabrike.

Bonus video: