Privrednicima više vremena da sastave finansijski izvještaj

Na sjednici je usvojena Analiza važećih propisa relevantnih za rad nevladinih organizacija.
0 komentar(a)
vlada, Foto: Arhiva Vijesti
vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.01.2011. 15:31h

Vlada je usvojila novo zakonska rešenja iz računovodstva i revizije kojim je predviđeno objedinjavanje rokova za podnošenje izvještaja i poreske prijave do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Ta izmjena, kako je objasnio ministar finansija Milorad Katnić, pravi se kako bi se svim privrednim subjektima dalo više vremena za sastavljanje finansijskih izvještaja .

"Na taj način će se smanjiti broj administrativnih procedura", rekao je Katnić nakon sjednice Vlade.

Izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu I reviziji predviđeno je da se godišnji finansijski izvještaji podnose Poreskoj upravi umjesto Centralnom regustru Privrednog suda kako je do sada bila praksa.

"Sistem finasijskog izvještavanja je pojednostavljen na taj način da se finansijski izvještaji predaju samo jednom I to jednoj instituciji. To znači da sva DOO društva izvještaje predaju Poreskoj upravi, akcionarska društva Komisiji za hartije od vrijednosti, banke predaju centralnoj banci, a osiguravajuća društva Agenciji za naddzor osiguranja", rekao je Katnić.

Na sjednici je usvojena Analiza važećih propisa relevantnjih za rad nevladinih organizacija koja je pokazala, prema riječima ministra pravde Duška Markovića, da je potrebno obratiti pažnju na finansijranje civilnog sektora.

"Taj segment mora mnogo kvalitetnije da se obradi I unaprijedi. Ministarstva unutrašnjih poslova I finansija u tom smislu će donijeti određenja kvalitativna rešenja", rekao je Marković.

Bonus video: