Za štete na voznom parku ŽPCG niko ne odgovara

U zvaničnom odgovoru koji su “Vijesti” dobile od sadašnjeg rukovodstva ŽPCG, oni ne žele da preuzimaju odgovornost, niti navode podatke u vezi sa iznosom štete i onim što su radili njihovi prethodnici
885 pregleda 0 komentar(a)
Šteta i krađe oko pola miliona eura: Lokomotiva 661-315, Foto: Privatna arhiva
Šteta i krađe oko pola miliona eura: Lokomotiva 661-315, Foto: Privatna arhiva

Dizel lokomotiva 661-315 Željezničkog prevoza (ŽPCG) koja je bila na remontu 2012. godine, po dolasku sa remonta nikad nije puštena u saobraćaj zbog nedostataka, a sada se u redovnim izvještajima navodi, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, da se radi o nedostatku na ventilatoru motora. Prema nezvaničnim informacijama šteta i krađe do kojih je došlo na ovoj lokomotivi procjenjuju se oko pola miliona eura.

Ovo je samo jedna od nekoliko šteta (propusta) koje ŽPCG, proteklih nekoliko godina, nije u potpunosti ili djelimično mogao naplatiti ili makar utvrditi personalnu odgovornost zbog čega je nastala. ŽPCG je državna kompanija koju Vlada godinama održava i pomaže iz budžeta novcem poreskih obveznika.

U zvaničnom odgovoru koji su “Vijesti” dobile od sadašnjeg rukovodstva ŽPCG, oni ne žele da preuzimaju odgovornost, niti navode podatke u vezi sa iznosom štete i onim što su radili prethodni predstavnici menadžmenta te željezničke kompanije proteklih sedam godina.

“U vrijeme kada je lokomotiva 661-315 bila na remontu (2012. godina), ŽPCG je imao drugi sastav menadžmenta, koji bi mogao odgovoriti na ovo pitanje. S obzirom na to da u to vrijeme nijesu pokrivali te pozicije, sadašnji sastav menadžmenta ne može dati ove informacije”, naveli su iz menadžmenta kojim sad rukovodi direktor Nenad Babić.

Iz menadžmenta ŽPCG, sa sličnim obrazloženjem, nijesu odgovorili na pitanje zašto od remonta ova lokomotiva nikad nije puštena u saobraćaj.

Na pitaje “Vijesti” da li je tačno da su sa ove lokomotive poskidani i odneseni kablovi koji su bili od bakra, generatori i djelovi od motora, iz ŽPCG su odgovorili da “ i pored velikog truda preduzeća da se vozna sredstva zaštite, nažalost, zbog nesavjesnog ponašanja pojedinih sugrađana, tačno je da su neki djelovi otuđeni sa te lokomotive”.

Iz tog željezničkog preduzeća su kazali da se sadašnji menadžment trudi da koristeći određene mjere suzbije problem krađa, kao i da nemaju informacije o tome da je dio djelova sa te lokomotive poskidan i ugrađeni u lokomotive druge željezničke firme Montecargo koja ima iste vrste lokomotiva.

ŽPCG zbog (ne)sposobnosti menadžmenta, do sada, nije uspio da naplati ni punu štetu za troje kola koja su oštećena u stanici Valjevo u septembru 2017. godine od strane izvođača radova na modernizaciji pruge Valjevo - Resnik, a prilikom ulaska voza broj 430 u stanicu Resnik.

“ŽPCG je ispostavio fakture preduzeću “Srbija voz” prema sporazumu o razmjeni putničkih koji važi za članice UIC-a. Za štete na našim kolima u dva slučaja odgovorno je preduzeće “Infrastruktura železnice Srbije”, dok je za treća kola odgovorna privatna firma iz Beograda, koja je tada bila izvođač radova. Kako je šteta nastala dok su kola bila pod kontrolom prevoznika „Srbija voz“ štetu potražujemo od njih. Veći dio štete je naplaćen i očekujemo brzo svu nadoknadu u skorijem periodu”, naveli su iz ŽPCG-a.

Pravilo je, inače, u slučaju kada se dogodi šteta na sredstvima kompanije ŽPCG duž pruge na teritoriji Srbije, da se ona naplaćuje od strane prevoznika “Srbija voz”. Takav je slučaj i sa ovim kolima, gdje bi “Srbija voz” trebalo da izmiri svoju obavezu, kako uvjeravaju iz ŽPCG, “u što kraćem roku”.

Vjetar nanio štetu, a ne pojedinac

Na pitanje “Vijesti”, da li je tačno da su u decembru 2017. godine zbog neadekvatnog osiguranja od samopokretanja, usljed jakog vjetra, sletjela sa kolosijeka u Baru, te da je na njima evidentirana šteta, a nije utvrđen uzrok ni krivac zbog iste, iz ŽPCG su odgovorili:

“Za iskliznuće kola sa kolosijeka koje se dogodilo 9. 12. 2017. utvrđeno je da je krivac viša sila, odnosno, jaki udari vjetra. Kolosijek na kome su bila garirana kola imao je oštećen grudobran. Jak udar vjetra je razlog da takav grudobran nije izdržao i kola su isklizla sa kolosijeka. Iz tog razloga nije moguće naplatiti štetu, odnosno, utvrditi krivca za ovaj događaj”, objasnili su iz ŽPCG-a.

Bonus video: