Nimanbegu: "Rekreaturs" se lažno predstavlja, Opština Ulcinj dovedena pred bankrot

Nimanbegu je na konferenciji za medije iskazao nezadovoljstvo ishodom sudske odluke i posljedicama koje će imati Ulcinj a time, kako je naveo, i svi zaposleni u Opštini, javnim institucijama i privrednim društvima čiji je osnivač Opština, u sudskom slučaju poznatom kao K-1, Rekrea turs d.o.o. Budva protiv opštine Ulcinj
3431 pregleda 8 komentar(a)
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković
Nimanbegu, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.05.2019. 13:43h

Račun Opštine Ulcinj blokiran je zbog potraživanja kompanije "Rekreaturs" koja je u vlasništvu Atlas grupe i Vlada sa opštinom mora naći rješenje za ovaj problem, saopštio je danas potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu.

Nimanegu je dodao da ima nezvaničnu informaciju da je blokada računa suspendovana na kraći period, ali da to ne rješava problem.

On je na konferenciji za medije iskazao nezadovoljstvo ishodom sudske odluke i posljedicama koje će imati Ulcinj a time, kako je naveo, i svi zaposleni u Opštini, javnim institucijama i privrednim društvima čiji je osnivač Opština, u sudskom slučaju poznatom kao K-1, Rekrea turs d.o.o. Budva protiv Opštine Ulcinj.

"Kompanija "Rekreaturs" iz Budve je prije par dana blokirala žiro račun Opštine Ulcinj kada je počelo izvršenje naplate potraživanja tužioca u iznosu većem od šest miliona eura, i to zbog slučaja iz 1983. godine kada je na osnovu rješenja republičkog komiteta za urbanizam Crne Gore izvršeno otklanjanje turističkog naselja K-1 na Velikoj plaži. Da vas podsjetim da je firma Rekreaturs sa Kosova i to tadašnja samoupravna interesna zajednica za odmor i rekreaciju radnika Kosova u Crnoj Gori registrovana u potpuno spornoj proceduri pošto su registraciju uradiali nekliko radnika te firme koji su izbjegli u Crnu Goru 1999. godine", rekao je Nimanbegu.

Da je cijeli slučaj sumnjiv i sa namjerom smišljen, tvrdi on, govori to da je istu firmu 2002. godine kupila Atlas grupa za samo 60.000 eura da bi nekoliko godina kasnije pred Privrednim sudom samo zbog jednog potraživanja tražila odštetu od 10,5 miliona eura prema Opštini Ulcinj i to za objekte koji su pripadali sindikatu Kosova.

"Posdjsećam da je ova kompanija vlasnik Kamenova u Budvi, to sada vrijedi 14 miliona eura, takođe je Rekreaturs Budva u sporu sa građanima Budve, bivšim vlasnicima, a upoznati smo i mi i javnost da se agencija za privatizaciju Kosova uključila u ovaj spor i to pred sudom u Kotoru gdje kosovska agencija spori legitimitet Rekreatursa, time da se oni lažno predstavljaju", naveo je Nimanbegu.

Činjenica je, dodaje on, da se "Rekreaturs" i dalje vodi i na Kosovu.

"Sigurno je i dalje sporan legitimitet Rekreatursa i ne postoji sudska odluka koja meni kao poslaniku može dokazati suprotno. Mogu slobodno reći da se u ovoj odluci suda neko ko se lažno predstavlja prepoznat kao akter u sudskom sporu. Ali danas poslije pravosnažnosti presude vidimo da su akteri uspjeli u svom naumu i dobili sudski spor u vrijednosti od preko šest miliona eura. Time je otuđen cijeli jedan godišnji budžet opštine Ulcinj i dovedena je Opština pred bankrot", rekao je on.

Posljedice su, kaže nesagledive.

"Ovom odlukom će Opština Ulcinj biti blokirana 10 do 11 mjeseci jer se tolikoi procjenjuje da bi trajala prinudna naplata. Zašto je trebalo preko tri decenije da se donese odluka na štetu Opštine Ulcinj ako znamo da to nije bila njena odluka već odluka tadašnje vlade sa političkom pozadinom. Predsjednika Vlade sam obavijestio tokom premijerskog sata 2018. godine da je Opština Ulcinj u nezavidnoj situaciji da joj prijeti blokada. Pozivam Vladu i Opštinu Ulcinj da zajedno riješe ovaj izazov i da se već na prvoj narednoj sjednici vlade nađe rješenje otklona blokade Opštine Ulcinj, ne odlaganjem izvršenja na određeno vrijeme već nalaženjem dugotrajnog rješenja, da li preuzimanja cjelokupnog potraživanja od strane Vlade ili nalaženja rješenja dugotrajnom otplatom", rekao je Nimanbegu.

Bonus video: