Još se ne zna da li je Radović smijenjena nezakonito

“Predmet je zadužen 14. marta ove godine, a odluka o istom je donijeta 7. maja”, kazali su u Višem sudu
2259 pregleda 15 komentar(a)
Irena Radović, Foto: Luka Zeković
Irena Radović, Foto: Luka Zeković

Viši sud donio je odluku o tome da li potvrđuje ili odbacuje presudu Osnovnog suda po kojoj je Skupština nezakonito smijenila Irenu Radović sa pozicije viceguvernera, na predlog Savjeta Centralne banke (CBCG) potvrđeno je juče zvanično “Vijestima”.

Ipak, iz tog suda, čiji je predsjednik Boris Savić, nijesu mogli da zvanično saopšte svoju odluku zato što je još nijesu uputili Osnovnom sudu i sa njom nijesu upoznate stranke u tom postupku - Radovićeva i Skupština.

“Predmet je zadužen 14. marta ove godine, a odluka o istom je donijeta 7. maja”, kazali su u Višem sudu.

Sudija Osnovnog suda Milena Brajović je u februaru presudila da je parlament nezakonito smijenio Radovićevu, nakon čega se zaštitinik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore (zastupnik Skupštine) na tu presudu žalio Višem sudu. Ako Viši sud potvrdi da je Radovićeva nezakonito smijenjena, ona ima pravo da se vrati na mjesto viceguvemera.

Guverner CBCG Radoje Žugić je dva dana uoči odluke Osnovnog suda i parlamentu predložio da se aktuelni član Savjeta CBCG Zorica Kalezić imenuje za viceguvemera, ali taj predlog do danas nije stavljen na dnevni red plenuma.

Brajovićeva je u obrazloženju odluke istakla da CBCG kao poslodavac nije ispoštovala proceduru za prestanak radnog odnosa koju propisuje zakon o radu, kao i da Radovićeva nije mogla biti smijenjena na osnovu Zakona o CBCG. Odluci Osnovnog suda prethodila je odluka Upravnog i Vrhovnog suda koji su ocijenili da Radovićeva nije mogla biti smijenjena sa te funkcije na osnovu Zakona o CBCG, već zakona o radu.

Zaštitnik je u žalbi Višem sudu naveo da je odluka donijeta na osnovu člana 82 Ustava, većinom glasova poslanika, pa bi preispitivanje njene zakonitosti pred redovnim sudovima bilo miješanje jedne grane vlasti u autonomna ovlašćenja druge grane vlasti.

U odgovoru na žalbu, pravni zastupnik Radovićeve, advokat Siniša Gazivoda istakao je da je objašnjenje zaštitnika zapanjujuće jer je Ustavom definisano da je svaka grana vlasti ograničena Ustavom i zakonom, što znači da odluke Skupštine moraju biti u skadu sa zakonom.

U Osnovnom sudu u toku je postupak za mobing koji je Radovićeva pokrenula protiv Žugića i CBCG. Sudski vještak Stanko Milić je na posljednjem ročištu prošle sedmice saopštio da je Radovićeva tokom rada u CBCG trpjela duševne bolove i stres.

Bonus video: