Orlandić: Planiramo razvoj aerodroma kao da neće biti dati pod koncesiju

Direktor aerodroma kazao da će ove godine imati 2,6 miliona putnika, što je milion više nego prije tri godine
2210 pregleda 6 komentar(a)
Danilo Orlandić, Foto: Savo Prelević
Danilo Orlandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.09.2019. 20:03h

Planiramo razvoj crnogorskih aerodroma kao da neće biti dati pod koncesiju, kazao je danas direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić na sastanku sa novinarima.

On je najavio investicije za ovu i naredne godine najavljujući proširenje kapaciteta oba aerodroma i uvođenje noćnoj letjenja sa Tivatskog aerodroma.

Na pitanje kako planira te investicije kada je Vlada usvojila dokument o davanju aerodroma pod koncesiju i da bi već naredne godine strani partner mogao preuzeti upravljanje aerodromima, Orlandić je naveo i da su te investicije potrebne bez obzira šta se bude desilo sa tim poslom.

"I da se sada pojavi taj koncesionar on ne bi mogao odmah da započne te investicije koje su već sada neophodne. Mi radimo kao da toga nema jer aerodrom mora da radi i da se razvija. Poznato vam je moje mišljenje o tome. Sada sam direktor državne kompanije i moram da postupam prema odlukama Vlade. Za ove investicije koje započinjemo imamo podršku odbora direktora i Vlade", kazao je Orlandić.

On je ranije davao izjave u kojima nije podržavao namjere da se aerodromi daju u zakup na 30 godina kroz koncesioni ugovor.

Ministar saobraćaja Osman Nurković je čak govorio da su aerodromi zastiđe kao i da je uprava aerodroma imala novca na računu i da su mogli da investiraju u njih, ali su te projekte pokrenuli tek nakon najave da će biti dati pod zakup.

Na pitanje zašto se čekala najava davanja aerodroma pod koncesiju da bi počeli investicije, Orlandić je kazao da se ne sjeća te izjave Nurkovića.

"Za razvoj aerodroma imali smo još aktuelan projekat sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i prethodna uprava je željela da ima novac na računu kako bi bila manje kreditno zavisna za tu veliku investiciju, zbog čega od 2013. do 2016. nije bilo velikih investicija", kazao je Orlandić.

On je naveo da je samo kroz novi terminal u Tivtu, u koji su uložena 3,5 miliona eura i koji je otvoren krajem decembra prošle godine, od tada prošlo preko 100 hiljada putnika i da će se ova investicija isplatiti do kraja naredne turističke sezone.

"Rijetkost je da se neka investicija isplati za samo godinu i po. Što se tiče projekta noćnog starta u Tivtu, očekujem da ćemo za nekoliko dana imati izabrane autore studije izvodljivosti", kazao je Orlandić.

Na pitanje kada bi se mogli očekivati noćni letovi sa Tivta, Orlandić je kazao za godinu do godinu i po, ukoliko bi sve bilo po planu. Naveo je da je sadašnja nemogućnost noćnjih letova veliko ograničenje za razvoj tivatskog aerodroma.

Za podgorički aerodrom predviđaju proširenje terminala za hiljadu kvadrata kao i uvođenje šest novih čeking mjesta.

On je naveo da sadašnji dug Montenegro erlajnsa prema Aerodromima iznosi 29 miliona eura, kao i da sa tom kompanijom imaju funkcionalnu saradnju.

"Montenegro erlajns je potreban državi i turizmu jer preveze 25 odsto putnika koje imamo. Potrebno je naći održivo rješenje za opstanak te kompanije", naveo je Orlandić.

On je kazao da su Aerodromi prošle godine ostvarili profit od 10 miliona eura, a da će ove godine biti još veći.

"Ove godine ćemo imati 2,6 miliona putnika, što je za milion više nego u 2016. godini. Uspjeli smo da povećamo broj destinacija, da dovedemo nove avio kompanije, a neke, koji su imali samo sezonske linije, ubjedili smo da ih održavaju cijele godine", kazao je Orlandić.

Na pitanje zašto Aerodromi ne objavljuju finansijske i revizorske izvještaje na sajtu Montenegroberze, jer su još 2013. postali akcionarsko društvo, Orlandić je kazao da nije suguran da je to njihova obaveza i da će uraditi ako jeste.

"Sada smo završili revidiranje revizorskih izvještaja za prethodne godine i oni su poslati Vladi", kazao je Orlandić.

On je podsjetio i na slučaj kada je URA objavila dokument Agencije za civilno vazduhoplovtsvo u kojem upozoravaju na pukotine na pisti u Tivtu i da bi njihovo širenje moglo izazvati pucanje pneumatika i izlijetanje aviona sa piste.

orlandić je kazao da je pista debala dva i po metra, da su pukotine bile površinske i da je bez potrebe uznemirena javnost pogrešnim tumačenjem dokumenta.

"Zar mislite da bi velike avio kompanije dolazile da je stanje na pisti bilo takvo kakvo je predstavljeno javnosti", naveo je Orlandić.

Bonus video: