ACV: Napredak u efikasnosti civilnog vazduhoplovstva

"Popravili smo rezultate iz 2010. godine, kada je i naša Agencija bila na samom početku svog rada", saopštio je direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović
657 pregleda 1 komentar(a)
Agencija za civilno vazduhoplovstvo, Foto: Agencija za civilno vazduhoplovstvo
Agencija za civilno vazduhoplovstvo, Foto: Agencija za civilno vazduhoplovstvo
Ažurirano: 05.09.2019. 13:06h

Crna Gora zauzima visoko mjesto među 192 države članice Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) po pitanju efektivne primjene standarda i preporučenih praksi u oblasti sigurnosti civilnog vazduhoplovstva, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV).

"Zvaničan procenat efikasnosti Crne Gore u oblasti civilnog vazduhoplovstva potvrđen od strane ICAO je 87,99 odsto, što je ogroman napredak u poređenju sa rezultatom iz 2010. godine (64,71 odsto)", saopšteno je iz ACV.

Dodaju da je najnovije rangiranje rezultat sveobuhvatne ICAO kontrolne posjete, koja je realizovana u januaru ove godine.

"Kontrolisano je osam oblasti: zakonodavstvo, organizacija, licenciranje osoblja, operacije, plovidbenost vazduhoplova, istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda, usluge u vazdušnoj plovidbi i aerodromi. Najveći dio kontrole obavljen je u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo", kazali su iz ACV.

Kontrolom su, kako je saopšteno, osim Agencije, bili obuhvaćeni i vazduhoplovni subjekti: Aerodromi Crne Gore, Montenegro Airlines, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, Nacionalna komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, kao i Direktorat za vanredne situacije i Uprava pomorske sigurnosti.

„Ova kontrola ICAO bila je najvažnija koju je Agencija imala od osnivanja. Popravili smo rezultate iz 2010. godine, kada je i naša Agencija bila na samom početku svog rada. Sada je Crna Gora pozicionirana visoko među zemljama sa najrazvijenijim civilnim vazduhoplovstvom i to je izuzetan uspjeh postignut za kratko vrijeme. Primjena ICAO standarda, oličenim u Čikaškoj konvenciji sa više od 12.000 standarda i preporučenih praksi, uz primjenu regulative EU, ostaje ključna za međunarodnu vazdušnu povezanost Crne Gore“ , saopštio je direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović.

Iz ACV je saopšteno da poređenja radi, posmatrajući zvanične podatke sa sajta ICAO, "Crna Gora ima bolji procenat efikasnosti od mnogih razvijenih zemalja Evropske unije, a na svjetskom nivou iza naše zemlje se nalaze i neke države sa moćnom avioindustrijom."

Bonus video: