"Zakonito im je kad uzimaju od države, a ne daju ono što je moje da se liječim"

Predsjednik Stečajnog odbora Atlas banke “Vijestima” je odgovorio da članovi tog tijela nijesu nadležni da odlučuju o slučaju Vesne Piperović, ona kaže da njoj nisu ni odgovorili
8341 pregleda 2 komentar(a)
“Stečajni upravnik me prebacio na Odbor, a sad oni nisu nadležni”, Foto: Savo Prelević
“Stečajni upravnik me prebacio na Odbor, a sad oni nisu nadležni”, Foto: Savo Prelević

Stečajni odbor Atlas banke duže od mjesec nije odgovorio klijentkinji Vesni Piperović, tvrdi ona, a od njih je tražila da joj zbog transplantacije jetre omoguće da raspolaže svojim novcem, zarobljenim u toj banci. ​​​​​

Predsjednik Odbora Darko Bulatović “Vijestima” je odgovorio da članovi tog tijela nijesu nadležni i nemaju ovlašćenja da odlučuju o takvim pitanjima.

Ona je, nakon toga, ocijenila da se “rugaju i njoj i njenoj bolesti”. Piperovićeva je prije više od tri mjeseca tražila od Atlas banke u stečaju svojih 50.000 eura, neophodnih za liječenje.

Stečajni upravnik te banke Mirko Radonjić, tada je “Vijestima” kazao da saosjeća sa svim bolesnim ljudima, ali da im ne može još isplatiti novac sa njihovih računa jer to “ne dozvoljava zakon”.

Banci u vlasništvu biznismena sa potjernice Interpola Duška Kneževića uveden je stečaj početkom aprila. Iz Centralne banke su ranije odgovorili da je to u nadležnosti stečajnog upravnika, a Radonjić je objasnio da je dobio njen dopis, ali da zakon ne dozvoljava isplate, poručivši da je spreman kao građanin da donira i svoj novac, ako redakcija “Vijesti” pokrene donatorsku akciju...

Piperović je nakon toga poslala pismo svim članovima Stečajnog odbora, kojim ih je obavijestila da je pisala stečajnom upravniku, da nije riješen problem te ih informisala da je preko medija dobila “uvredljiv odgovor od njega”.

“U telefonskoj komunikaciji, a to je rekao i mom suprugu, kazao mi je da mu je vaš pravni savjetnik rekao da za to nema zakonskog osnova. Kao laik mislim da ne treba nigdje da piše kako treba čovjeku dati njegov novac, tim prije ako mu se spašava glava. Neshvatljiva mi je tolika količina neosjetljivosti, nehumanosti, neosjećajnosti, ako hoćete i drskosti. Ovdje samo treba biti čovjek. I ništa više. Ako je to problem, onda neka vam je prosto”, piše u pismu Piperovićeve.

Napisala im je i da je život iznad zakona i normi - “posebno kada teški bolesnik traži svoj novac”.

“Ako advokat (Vladan) Đuranović kaže da nema zakonskog osnova, molim vas pitajte ga da li je zakonski da njegova supruga, zaštitnica imovinskih prava Crne Gore, uzima 40.000 eura za rješavanje već riješenog stambenog pitanja. Znači njegova supruga može dobiti državni novac i to je zakonito, ja ne mogu svoj, da spasim život”, napisala je u pismu uz molbu da je obavijeste o odluci.

“Vijestima” je i juče rekla da još nije dobila nikakav odgovor.

Bulatović je, međutim, “Vijestima” odgovorio da bi Odbor odlučivao da su dobili žalbu, a da o pismu ne moraju: “U skladu sa odredbama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka nijesu nadležni i nemaju ovlašćenja da odlučuju po ovakvim pitanjima. Predmetno pismo ne predstavlja žalbu na odluku stečajnog upravnika, jer jedino u takvim slučajevima stečajni odbor ima zakonsku obavezu da odlučuje u skladu sa zakonom. Bilo kakva odluka u ovom slučaju predstavljala bi kršenje zakona od strane stečajnog odbora i ne bi imala pravnu valjanost.”

Piperović je rekla da iz njegovog odgovora zaključuje da je trebalo da se žali na neku odluku stečajnog upravnika, koju nije dobila: “Stečajni upravnik me je u telefonskom razgovoru obavijestio da nije nadležan za moj novac, već da treba da se obratim Odboru koji treba da donesu odluku o tome. Nisu vam rekli istinu i mislim da to rade svjesno i stečajni upravnik i Odbor i da se rugaju i mom novcu i mojoj bolesti.”

Bonus video: