MINISTARSTVO EKONOMIJE PRIPREMILO APLIKACIJE

Laka prijava kršenja prava potrošača

Ističu da će aplikacije potrošačima olakšati proceduru za podnošenje žalbe
1175 pregleda 2 komentar(a)
Prijava inspekcijama i preko mobilnog telefona - Ilustracija, Foto: Ministarstvo ekonomije
Prijava inspekcijama i preko mobilnog telefona - Ilustracija, Foto: Ministarstvo ekonomije

Građanima će do kraja godine biti dostupne aplikacije za mobilne telefone preko kojih će brzo i jednostavno moći da podnesu žalbu inspekcijama i tako zatraže zaštitu potrošačkih prava nadležnih državnih organa.

Ovu aplikaciju izradilo je Ministarstvo ekonomie, a biće dostupna za IOS i Android sisteme.

“Aplikacije će biti dostupne do kraja godine, a u toku je i izrada sajta zastitapotrošača.me na kojem će građani takođe moći u svakom momentu sa se informišu”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Cilj je, navode iz tog resora, unapređenje potrošačkih prava, ali i edukacija građana u oblasti zaštite potrošača.

“Odlučili smo da napravimo jedan korak više. Imajući u vidu da se danas gotovo sve bazira na modernim tehnologijama odlučili smo da olakšamo građanima na ovaj način i napravili predlog dvije aplikacije za pametne telefone (IOS i Android sistemi). Zahvaljujući aplikacijama, kada dođe do kršenja potrošačkih prava, potrošači će moći da na licu mjesta, brzo i jednostavno podnesu žalbu inspekciji, odnosno zatraže zaštitu od nadležnog državnog organa”, kažu iz Ministarstva ekonomije.

Ističu da će aplikacije potrošačima olakšati proceduru za podnošenje žalbe.

“Uprava za inspekcijske poslove direktno će primiti žalbu, koju će dalje distribuirati a nadležnoj inspekciji ili agenciji za rješavanje konkretnog problema. Sem samog podnošenja potrošačke žalbe, svi relevantni zakoni i propisi biće im dostupni na jednom mjestu i potrošači će moći da se informišu o nebezbjednim proizvodima ulaskom na poseban link koji prikazuje sve nebezbjedne proizvode koji su u tom trenutku registrovani”, pojasnili su iz Ministarstva ekonomije.