Viši sud opet kasni sa odlukom

Osnovno i Više državno tužilaštvo pravosnažno su odbacili guvemerovu krivičnu prijavu kojom je tvrdio da je Radovićeva odala službene tajne sudu, koja je bila jedan od ključnih razloga u predlogu za razrješenje, što je konstatovano u presudi Osnovnog suda
2704 pregleda 16 komentar(a)
Čeka sedmu presudu: Radovićeva, Foto: Luka Zeković
Čeka sedmu presudu: Radovićeva, Foto: Luka Zeković

Rok u kome je Viši sud trebalo da poništi ili potvrdi drugu presudu Osnovnog suda u korist bivše viceguvernerke Irene Radović istekao je juče, a sud kojom predsjedava Boris Savić nije donio odluku.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države u ime Skupštine Crne Gore tražio je od Višeg suda da ukine presudu Osnovnog suda koji je u ponovljenom postupku 27. septembra 2019. godine presudio da je parlament nezakonito, na predlog guvernera Centralne banke Radoja Žugića, u julu prošle godine smijenio Radovićevu sa pozicije viceguvemera.

Prema Zakonu o parničnom postupku, zakonski rok Višeg suda za odluku je 60 dana. U žalbi Višem sudu koju potpisuje zamjenica zaštitnika Sonja Jaredić ponovljena je, između ostalog, tvrdnja da preispitivanje zakonitosti odluke parlamenta predstavlja miješanje jedne grane vlasti u drugu i da se time obesmišljava ustavno načelo podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. U odgovoru na tu žalbu, advokatski tim Radovićeve naglašava da je ta tvrdnja suprotna Ustavu kojim je definisano da je vlast ograničena Ustavom i zakonom i da počiva na ravnoteži i međusobnoj kontroli.

Sudija Osnovnog suda Milena Brajović u ponovljenom postupku donijela presudu u korist Radovićeve. Prethodno je Viši sud, nakon žalbe Skupštine na prvostepenu presudu Osnovnog suda iz februara ove godine, najprije u maju potvrdio presudu da je Radovićeva nezakonito smijenjena, a onda je u julu donio novu kojom je oborio prvostepenu i vratio predmet Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje. Nova presuda je uslijedila nakon što je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica donijela pravni stav po kome je preporučila sudovima da ne preispituju odluke Skupštine o smjenama javnih funkcionera.

Jaredićeva u žalbi ističe da “Osnovni sud ignoriše pravni stav Vrhovnog suda o spornom pravnom pitanju”.

Nova odluka koju treba da donese Viši sud biće sedma po redu presuda u vezi sa smjenom Radovićeve, a koje se donose od 25. jula 2018. godine do sada.

Prije odluke Osnovnog suda u februaru ove godine, Upravni sud se najprije po tužbi Radovićeve proglasio nenadležnim. Vrhovni sud je potvrdio to rješenje 25.10. 2018. i ukazao da se na prava zaposlenih u CBCG primjenjuju opšti propisi o radu, te da je Osnovni sud nadležan da u prvom stepenu presudi u sporovima iz radnog odnosa.

Osnovno i Više državno tužilaštvo pravosnažno su odbacili guvemerovu krivičnu prijavu kojom je tvrdio da je Radovićeva odala službene tajne sudu, koja je bila jedan od ključnih razloga u predlogu za razrješenje, što je konstatovano u presudi Osnovnog suda.

Bonus video: