CBCG pozajmila skoro 15 miliona

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa bila je 18 miliona eura, a dostavljene ponude su bile vrijedne 16,9 miliona
2327 pregleda 6 komentar(a)
Dostavljene ponude u vrijednosti od 16,9 miliona: Sjedište Ministarstva finansija, Foto: Luka Zeković
Dostavljene ponude u vrijednosti od 16,9 miliona: Sjedište Ministarstva finansija, Foto: Luka Zeković

Centralna banka je juče za potrebe Ministarstva finansija prodala državne zapise u ukupnoj vrijednosti od 14,9 miliona eura sa rokom dospijeća od pola godine. To je prva ovogodišnja aukcija diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, preko koje se država zadužuje radi održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa bila je 18 miliona eura, a dostavljene ponude su bile vrijedne 16,9 miliona. Lani je ukupno održano šest aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od šest mjeseci.

Za potrebe servisiranja ovogodišnjeg budžeta Vlada je u septembru prošle godine kroz emisiju obveznica na stranom tržištu pozajmila 500 miliona eura. Ministar finansija Darko Radunović je tada kazao da su se odlučili na taj potez zbog povoljnijih uslova za zaduženje. Obveznice su emitovane uz period dospijeća od 10 godina po kamatnoj stopi od 2,55 odsto.

Ovogodišnjim budžetom je projektovano da će državnoj kasi nedostajati 590 miliona eura, od čega je 500 već obezbijeđeno.

Bonus video: