Revizijom se traži ukidanje presude i vraćanje

Vrhovni sud opet da se izjasni o smjeni Radovićeve

Advokatski tim bivše viceguvernerke uložio reviziju na presudu Višeg suda nakon što je ukinuta presuda Osnovnog suda, kojom je utvrđeno da je Skupština nezakonito smijenila na predlog guvernera CBCG
1838 pregleda 0 komentar(a)
Irena Radović, Foto: Savo Prelević
Irena Radović, Foto: Savo Prelević

Advokatski tim bivše viceguvernerke Centralne banke Irene Radović uložio je reviziju na presudu Višeg suda kojom je ukinuta presuda Osnovnog suda koji je utvrdio da je Skupština nezakonito smijenila bivšu viceguvernerku na predlog guvernera CBCG Radoja Žugića u julu 2018. godine.

Revizijom se traži ukidanje presude i vraćanje na ponovno odlučivanje. Viši sud je tu presudu donio 29. novembra prošle godine. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države u ime Skupštine Crne Gore tražio je od Višeg suda da ukine presudu Osnovnog suda koji je u ponovljenom postupku 27. septembra 2019. presudio u korist Radovićeve.

Viši sud je nakon žalbe Skupštine na prvostepenu presudu Osnovnog suda iz februara 2019. godine, prvo u maju prošle godine potvrdio presudu da je Radovićeva nezakonito smijenjena, a onda je u julu prošle donio novu kojom je oborio prvostepenu i vratio predmet Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje. Tako je Viši sud odlučio nakon što je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica donijela pravni stav po kome je preporučila sudovima da ne preispituju odluke Skupštine o smjenama javnih funkcionera. Advokati Radovićeve su u reviziji, između ostalog, naveli da je Viši sud obacio presudu Osnovnog suda smatrajući da je Radovićeva član Savjeta CBCG kojeg bira parlament i da je pogrešna presuda Osnovnog suda da je riječ o sporu iz radno-pravnih odnosa. Ukazuju da se Upravni sud izjasnio 2018. godine da je riječ o radno-pravnom sporu i da je to iste godine potvrdio Vrhovni sud.

“U konkretnom slučaju nije samo prvostepeni sud sporni odnos tretirao kao spor iz radnog-pravnog odnosa, već je to bio i stav Vrhovnog suda”, piše u reviziji.

Advokati dodaju da u crnogorskom pravnom sistemu nijednom zakonskom odredbom nije propisano da viceguverner CBCG, u slučaju razrešenja, ne može pokrenuti postupak pred sudom radi ispitivanja zakonitosti odluke o razrešenju.

Osnovno i Više državno tužilaštvo pravosnažno su odbacili guvernerovu krivičnu prijavu kojom je tvrdio da je Radovićeva dala službene tajne sudu, što je bio jedan od ključnih razloga u predlogu za razrešenje, a to je konstatovano u presudi Osnovnog suda. U Osnovnom sudu juče je za 26. mart odgođeno ročište za glavnu raspravu po tužbi za mobing, koju je Radovićeva pokrenula protiv CBCG i Žugića. Ročište je odloženo jer se nijesu pojavili vještaci medicinske i ekonomsko-finansijske struke, koji su dali mišljenja.

Preporučujemo za Vas