Virus zasad ne obara prihode od turizma

Iz MORT-a kažu da do sada ovogodišnji prihodi od crnogorskog turizma bilježe rast u poređenju sa istim periodom prošle godine
3905 pregleda 2 komentar(a)
Koliko će koronavirus uticati na crnogorski turizam (ilustracija), Foto: Samir Adrović
Koliko će koronavirus uticati na crnogorski turizam (ilustracija), Foto: Samir Adrović

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) ocijenili su da je rano za procjenu da li će i u kolikoj mjeri globalna zdravstvena situacija zbog koronavirusa uticati na crnogorski turizam, ističući da i Crna Gora dijeli sudbinu bilo kojeg drugog turističkog tržišta u Evropi. Iz MORT-a su naglasili da prate situaciju i rade analize na osnovu kojih će raditi procjene.

“Ako dođemo do podataka o negativnom uticaju koronavirusa na turističku privredu u Crnoj Gori, javnost će biti blagovremeno obaviještena. Do sada, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, u svakom referentnom danu koji poredimo sa prethodnom godinom, prihod od turizma evidentira stope rasta od šest do 53 procenta. Naravno, tek smo na početku godine, pa je osnova za kalkulaciju mala. Govorimo od 10.000 do 13.000 gostiju, ali zasada ne evidentiramo bilo kakav pad prometa. Na koji način i u kolikoj mjeri će se globalna situacija odraziti na finansjiski segment, to ćemo znati kada budu obrađeni zvanični podaci, nakon čega ćemo svi imati jasniju sliku, zvanično su odgovorili “Vijestima” iz Ministarstva.

Koliko će trajati epidemija zasada nema prognoza Svjetske zdravstvene organizacije. U svjetskim medijima se mogu naći prognoze ljekara i epidemiologa o tome da bi epidemija mogla trajati još dva mjeseca, a najduže do avgusta.

Kao i u slučaju epidemije SARS-a iz 2003. godine, na udaru su najviše avioindustrija, turizam i industrije povezane sa zaraženim prostorom. Turizam u Crnoj Gori čini 25 odsto njenog bruto-domaćeg proizvoda, pa bi uticaj na njega bio poguban za ukupnu ekonomiju. U Francuskoj su prognozirali da je njihov turizam pao za 30 do 40 odsto zbog koronavirusa, dok se u Italiji očekuje još veći pad.

“Turizam je globalna industrija i još je rano procijeniti da li će i u kolikoj mjeri globalna zdravstvena situacija negativno uticati na turističku sezonu u Crnoj Gori. Moramo prihvatiti činjenicu da i mi dijelimo istu sudbinu kao i bilo koje drugo turističko tržište u Evropi. Ne smijemo dozvoliti nekoordiniran i senzacionalistčki pristup ovoj temi, jer tada i mi dajemo svoj ‘doprinos’ negativnom uticaju koronavirusa na zdravstvenu, ekonomsku i svaku drugu situaciju u svijetu i Crnoj Gori”, naglasili su iz MORT-a.

Oni dodaju da Vlada, imajući u vidu da se radi o zdravstvenom pitanju, odnosno njeni nadležni organi svakako sprovode mjere i javnost je sa tim upoznata, a sa situacijom je upoznata i turistička privreda.

“Svi treba da vodimo računa, da pratimo situaciju i na vrijeme da se prilagodimo novonastalim okolnostima. Ponavljamo, pratimo situaciju na svim poljima”, kazali su iz MORT-a.

Iz MORT-a su istakli da crnogorske zdravstvene institucije i nadležni organi rade sve što je u njihovoj moći, da Vlada i resorna ministarstva svakodnevno prate situaciju i informišu se kod relevantnih međunarodnih subjekata “a sve predostrožnosti radi da bi i ovaj problem, ukoliko do njega dođe, dočekali potpuno spremno”.

Podaci Svjetske turističke organizacije pokazuju da su najbrojniji svjetski putnici lani bili upravo Kinezi. Prema procjenama, kineski turisti su širom svijeta u 2019. godini obavili 166 miliona putovanja.

Hotele u Crnoj Gori, prema podacima Monstata, prošle godine je posjetila 71 hiljada gostiju iz Kine, za oko 40 odsto više nego godinu ranije i bili su grupa turista sa najvećim rastom. Pravilo da turisti iz ove zemlje ne vole gužve i da najčešće putuju van sezone pokazuje se i u Crnoj Gori. Gosti iz Kine najčešće su dolazili u maju, junu, septembru i oktobru.

Prema podacima STO, broj turističkih putovanja iz Kine se nakon izbijanja epidemije smanjio za preko 60 odsto.

Bonus video: